Guyana mist infrastructuur opvang migrantenstroom
09 Dec 2020, 22:34
foto
Een Cubaanse migrant kookt geïmproviseerd zijn potje te South Drain. (Foto: BIC Nickerie)


Guyana mist de infrastructuur en het beleid om een enorme toestroom van migranten op te vangen. Dat heeft de Guyanese procureur-generaal en minister van Juridische Zaken, Anil Nandlall gezegd in een interview met de Trinidadiaanse CCN TV6. Zijn verklaring volgt op een besluit van maandag door Guyana en Suriname om de heropening van de veerdienst tussen de twee grenslanden uit te stellen.

Bij South Drain in Nickerie bivakkeren ruim 400 Cubanen die de oversteek naar Guyana willen doen met de veerboot. Aanvankelijk zou de veerverbinding op 12 december worden hervat. Maandag is een ministeriële bijeenkomst op hoog niveau gehouden onder leiding van de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Hugh Todd en ambassadeur Narciso Reinaldo Armador Socorro van Cuba, om de kwestie te bespreken. Nandlall en andere ministers waren ook op de bijeenkomst.

Guyana kampt al jaren met migrantenstromen vanuit Haïti, Venezuela en Cuba. Nandlall vertelde de media in Trinidad dat Guyana wordt gebruikt als overslagpunt voor Cubanen die Brazilië worden binnengesmokkeld. "We hebben tegen de Cubaanse ambassadeur en tegen Suriname gezegd, handel die kwestie met de mensen, daarginds af. We hebben op dit moment niet de ruimte om ze te huisvesten," zei Nandlall.

Suriname verstrekt humanitaire hulp aan de groep Cubanen te South Drain. (Foto: BIC Nickerie)

Hij benadrukte dat veel Cubanen ook Guyana binnenkomen in de hoop Amerikaanse visa te krijgen. Hij stelde dat de regering samenwerkt met de VS om deze kwestie aan te pakken. De Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, heeft aan de media gezegd dat de Cubanen aan de grens met Suriname een probleem vormen voor zowel Guyana als Suriname. "Dit weekend de grens openen zonder dat probleem op te lossen, is een ander probleem creëren."
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April