President Santokhi wacht advies af over 25 februari
09 Dec 2020, 00:00
foto
Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982 overhandigt een exemplaar van het boek 'Recht en Waarheid maken vrij, de decembermoorden herdacht' aan president Chan Santokhi. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi deelt mee dat een commissie bezig is na te gaan of 25 februari een nationale vrije dag blijft. Die dag, 25 februari 1980, toen een coup is gepleegd onder leiding van Desi Bouterse, is door de regering-Bouterse verheven tot een nationale vrije dag. Het is de wens van Stichting 8 December 1982, dat deze dag niet wordt gehandhaafd. Het is onder dezelfde militaire regime van Bouterse dat 15 mannen gemarteld en vermoord zijn geworden op 8 december 1982.

Santokhi en een aantal ministers zijn aanwezig geweest bij de herdenking van de 15 slachtoffers in Fort Zeelandia.  “Er is geen ruimte voor geweldverering en straffeloosheid,” richtte Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 December 1982, zich tot hen. “En daarom roepen wij de regering op om de gewijzigde Amnestiewet 2012 in te trekken en om 25 februari niet te handhaven als nationale vrije dag.”  Oemrawsingh heeft aan de president een exemplaar van het boek Recht en Waarheid maken vrij, de decembermoorden herdacht van de hand van Norally Beyer overhandigd. Hij rekent erop dat Santokhi ‘het moraal en ethiek zoals vastgelegd in het boek” zal uitdragen. “We zijn zeker dat u ons niet zult teleurstellen,” benadrukte Oemrawsingh.

“Ik hoop dat het boek kan bijdragen aan volledige gerechtigheid,” merkt Santokhi op. De president en de ministers hebben ook kransen gelegd bij Bastion Veere.  De kogelinslagen in de muur zijn nog zichtbaar. “Het is hier nooit een plezierig gevoel als je hier bent,” merkt Santokhi tegenover journalisten op na de bloemenhulde. Het gevoel zal pas goed worden als volledige gerechtigheid is geschied.” Hij is kort ingegaan op de oproep van Oemrawsingh om de gewijzigde amnestiewet en 25 februari als vrije dag in te trekken.

“Over 25 februari, er is al een commissie  aangewezen op mijn kabinet  om ernaar te kijken,” deelt Santokhi mee. “Ik kijk uit naar het advies. Over de intrekking (Amnestiewet) zal je dat met de wetgevende macht moeten bespreken. Dus de regering en het parlement.” Santokhi voegt eraan toe dat de procureur-generaal de politie al de opdracht gegeven heeft om de recente uitspraken van Bouterse in Ocer, te onderzoeken. Bouterse, die een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd hangt, heeft aangegeven dat sommige van de  huidige problemen in het land men  “alleen met wapens kan weghalen.” 

René Gompers
Advertenties