Guyana schort veerdienst op, blokkeert toegang Cubanen
09 Dec 2020, 03:52
foto
Al langer dan een week bivakkeren de Cubanen te South Drain. De situatie is niet fraai.


Guyana heeft de toegang geblokkeerd van meer dan 400 Cubanen die zeggen dat ze naar de Amerikaanse ambassade in Georgetown willen gaan om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten. De Cubanen zijn in South Drain, Nickerie. Ze wachten op de veerboot die volgens planning op 12 december de oversteek zou hervatten. De autoriteiten geloven dat de Cubanen via Guyana naar Brazilië willen door reizen.

De Guyanese procureur-generaal, Anil Nandlall, zegt dat de regering nu heeft besloten de herstart van de veerdienst Guyana-Suriname op te schorten. "De meesten van hen, zo is mij verteld, zijn illegaal in Suriname en we hebben geen toegangspoort tot Suriname vanuit Guyana. We hebben besloten de overtocht met de veerboot op te schorten, zodat er op dit moment geen rechtmatige binnenkomst vanuit Suriname in Guyana is," zei hij.

De procureur-generaal merkt op dat er aandacht zal worden besteed aan vluchten tussen de twee landen. Caribbean Airlines maakte onlangs bekend dat het de vluchten tussen Havana en Georgetown zou hervatten. Overheidsbronnen op hoog niveau hebben News-Talk Radio ook verteld dat de Cubaanse regering Guyana heeft geïnformeerd dat het geen deel uitmaakt van een dergelijke uittocht en dat de regering de Cubanen naar eigen goeddunken moet behandelen.

Minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, leidde maandag een Guyanese regeringsdelegatie tijdens een ontmoeting met de Cubaanse ambassadeur in Guyana, Narciso Reinaldo Armador Socorro. De minister van Bestuur Gail Teixeira, minister van Binnenlandse Zaken, Robeson Benn en de procureur-generaal waren ook aanwezig op die bijeenkomst.

Nandlall merkt op dat Brazilië ook bezorgd is over de grote toestroom van Cubanen en Haïtianen die dat land vanuit Guyana binnenkomen. Hij benadrukt dat de migratie van mensen uit de dichtbevolkte naties Haïti, Cuba en Venezuela nu een groot probleem is voor het Caribisch gebied. "Het hele Caribisch gebied kampt met dit probleem en Guyana is niet anders," zei hij.

Bronnen op hoog niveau zeiden dat Guyana Suriname al heeft geïnformeerd over zijn standpunt over de kwestie. "De regering van Guyana steunt het niet en we ondernemen alle mogelijke stappen om onze grenzen te beschermen tegen deze toestroom van illegalen", zei een overheidsfunctionaris. Suriname heeft intussen besloten alle vluchten van Cuba en Haïti op te schorten.
Advertenties