Reactie op open brief VES
08 Dec 2020, 10:33
foto


Door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) wordt bijzondere aandacht van de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, gevraagd voor het formuleren van een samenhangend en evenwichtig sociaaleconomisch programma in het kader van besprekingen met het IMF. Wat ik niet begrijp is dat de VES ten einde raad in een open brief wederom de minister verzoekt om samen een inhoudelijk diepgaande consultatie te hebben omtrent het plan van aanpak. De vraag is: Wat heeft de minister te verliezen?
Verder begrijp ik dat de minister hardnekkig vasthoudt aan een bepaalde zienswijze, terwijl President Santokhi gevraagd heeft om in overleg te treden met de VES, voor wat betreft deze kwestie.

Wij die enigszins ingewijd zijn in de Surinaamse politiek, weten hoe de verhoudingen liggen en wie als eendagsvlieg na de verkiezingen is komen opdrijven. De deskundigheid van de minister wordt niet in twijfel getrokken, maar de koppigheid geeft blijk van het niet bezitten van voldoende politieke ervaring. In het onderhavige is politieke ervaring even belangrijk als deskundigheid; trouwens deskundigheid kan je kopen maar ervaring in de politiek niet.

De economie weer gezond maken en een pad creëren naar welvaart voor iedere Surinamer kan niet uitsluitend als een aangelegenheid van de coalitie worden beschouwd aangezien de VES reeds jaren, als een roepende in de woestijn in Suriname, aan de weg timmert en reeds vóór de verkiezingen uitgewerkte plannen had met klinkende namen op dat gebied als W. Ramautarsing, J. Bousaid, Stanley Raghoebarsing  en anderen.
Waar is de bijdrage van al deze personen gebleven? De val van regering Bouterse II is mede door de analytische opmerkingen van deze betweters veroorzaakt. Als dat een goed ding is zal nog moeten blijken?

In politicis is de bereidheid om te ondersteunen een onvoorwaardelijk aspect tot succes, dus Chan let op je zaak, je bent er nog lang niet. Hoewel ik de 10 laatste jaren in politiek Suriname, niet als politieke ambtsdrager, maar als beleidsondersteuner heb gefunctioneerd, prijs ik mezelf gelukkig dat ik zo dicht bij de president kon functioneren om met autoriteit te kunnen vaststellen dat de bezitters van de politieke macht, na een tijdje realiteitszin verliezen.

Ik begrijp daarom de alarmbel van de VES om ons niet voor een voldongen feit te plaatsen, want dat zal niet meer worden geaccepteerd.

Eugène van der San
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April