Venezuela: Maduro vergroot macht, wint congresverkiezingen
07 Dec 2020, 07:36
foto
De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Venezuela waren zoals verwacht laag. De oppositie had opgeroepen tot boycot van de stemming op zondag. (Getty Images)


Kandidaten die de Venezolaanse president Nicolas Maduro steunen, hebben de controle over het nationale congres verworven. Dat heeft de Kiesraad vandaag, maandag, gezegd na een parlementsverkiezing die oppositieleiders hebben geboycot. De oppositie zei dat de verkiezing bedriegerij was.

De voorzitter van de Kiesraad, Indira Alfonzo, stelde op de staatstelevisie dat 67,6% van de 5,2 miljoen uitgebrachte stemmen bij de verkiezingen van zondag voor Maduro-kandidaten waren. Echter hebben slechts 31% van de in aanmerking komende kiezers deelgenomen aan de stemming.

Het resultaat geeft het congres - de laatste staatsinstelling die niet in handen is van de regerende Socialistische Partij - terug aan de bondgenoten van Maduro. Venezuela kampt met een verwoeste economie, Amerikaanse sancties die de olie-export van de OPEC-natie verstikken en de emigratie van ongeveer 5 miljoen burgers.

De rijen bij de stembureaus waren kort op zondag, omdat veel kiezers gehoor gaven aan de oproep van oppositieleider Juan Guaido tot een boycot. In sommige gebieden waren er langere rijen om schaarse brandstof te kopen dan om een ​​stem uit te brengen.

De leden van het nieuwe congres zullen weinig middelen hebben om het leven van mensen in een land te verbeteren waar de maandelijkse salarissen zelden de kosten van een dag boodschappen dekken. Hun verkiezing zal ook de reputatie van Maduro onder westerse landen wegens wanbeheer en ondermijning van de mensenrechten niet verbeteren.

De stemming zou Maduro echter legitimiteit kunnen verschaffen om investeringsovereenkomsten aan te bieden aan de weinige bedrijven over de hele wereld die bereid zijn het risico te lopen de sancties van Washington voor toegang tot 's werelds grootste oliereserves te schenden.

De verkiezing sluit een cyclus af die begon in 2015 toen de oppositie het congres groots won, maar waarbij haar wetgevende bevoegdheden terzijde werden gezet door regeringsgezinde rechtbanken en de oprichting in 2017 van een almachtig orgaan dat bekend staat als de Nationale Grondwetgevende Vergadering.

Guaido, hoofd van het huidige congres, had gezegd dat Venezolanen de stemming moeten overslaan en deelnemen aan een volksraadpleging van 12 december waarin de burgers wordt gevraagd of ze de stemming van zondag afwijzen en een regeringswisseling willen. Guaido en zijn overzeese bondgenoten zeiden dat de regering van Maduro niet voldeed aan de voorwaarden om eerlijke verkiezingen te houden.

Het hooggerechtshof, dat regeringsgezind is, droeg de belangrijkste oppositiepartijen over aan politici die uit die partijen werden gezet op verdenking van een bondgenootschap met Maduro. De Kiesraad werd benoemd zonder de deelname van de oppositie, en Maduro weigerde zinvolle verkiezingswaarneming toe te staan.
Advertenties