'Havana-syndroom' mogelijk door gerichte microgolven
06 Dec 2020, 15:31
foto
De Verenigde Staten vermoedt dat er "sonische aanvallen" zijn gepleegd tegen hun ambassade in Havana, Cuba. (Getty Images)


De mysterieuze ziekte waaraan Amerikaanse diplomaten in Cuba leden, werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door gerichte microgolfstraling. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse regering. Het rapport van de National Academies of Sciences schrijft geen schuld toe aan de gerichte energiegolven.

Maar het zei dat  de Sovjet-Unie meer dan 50 jaar geleden onderzoek heeft gedaan naar de effecten van gepulseerde radiofrequentie-energie. De ziekte trof voor het eerst mensen op de Amerikaanse ambassade in Havana in 2016-2017.

Het personeel en een aantal van hun familieleden klaagden over symptomen variërend van duizeligheid, evenwichtsverlies, gehoorverlies, angst en iets dat ze omschreven als "cognitieve mist". Het werd bekend als "Havana-syndroom". De VS beschuldigde Cuba van 'sonische aanvallen'. Havanna ontkende de aantijgingen krachtig en het incident leidde tot verhoogde spanningen tussen de twee naties.

Een Amerikaanse academische studie uit 2019 vond "hersenafwijkingen" bij de diplomaten die ziek waren geworden, maar Cuba wees het rapport af.

Canada heeft ook zijn ambassadepersoneel in Cuba verminderd nadat ten minste 14 van zijn burgers soortgelijke symptomen hadden gemeld.

De laatste studie werd uitgevoerd door een team van medische en wetenschappelijke experts die de symptomen van ongeveer 40 overheidsmedewerkers onderzochten. Velen hebben langdurige en slopende gevolgen gehad, aldus het rapport.

"De commissie vindt dat veel van de onderscheidende en acute tekenen, symptomen en observaties die door (overheids) medewerkers worden gemeld, consistent zijn met de effecten van gerichte, pulserende radiofrequentie (RF) energie", staat in het rapport. "Studies die meer dan een halve eeuw geleden in de open literatuur en in de daaropvolgende decennia door westerse en Sovjetbronnen zijn gepubliceerd, bieden indirecte ondersteuning voor dit mogelijke mechanisme."

Het merkte op dat er "significant onderzoek was gedaan in Rusland/USSR naar de effecten van gepulseerde in plaats van continue blootstelling aan radiogolven (radiofrequentie)". Het zei dat militair personeel in "Euraziatische communistische landen" was blootgesteld aan niet-thermische straling.

Cuba was niet de enige post waar Amerikaanse diplomaten de ongebruikelijke symptomen hebben gemeld. In 2018 verwijderde de VS verschillende functionarissen uit China nadat werknemers die in de zuidelijke stad Guangzhou werkten, melding hadden gemaakt van "subtiele en vage, maar abnormale gevoelens van geluid en druk". Bij een Amerikaanse functionaris werd een licht hersentrauma vastgesteld.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April