WHO: Vaccin is niet gelijk aan nul Covid
06 Dec 2020, 09:39
foto
De vaccin tegen Covid-19 moeten bij ultra lage temperaturen worden bewaard, -70 graden Celsius. (Foto: AFP)


De Wereldgezondheid-
sorganisatie (WHO) waarschuwt dat vaccins geen wondermiddel zijn voor de coronaviruscrisis, aangezien Rusland zaterdag begon met het vaccineren van zijn risicovolle werknemers en andere landen die zich opmaken voor soortgelijke programma's. De WHO waarschuwt dat het onjuist was te geloven dat het einde  van de Covid-19-crisis in zicht was met het vaccin. De pandemie die al bijna een jaar duurt heeft wereldwijd 1,5 miljoen mensen gedood.

"Vaccins zijn niet gelijk aan nul Covid", zei Michael Ryan, directeur van de WHO-noodsituaties, eraan toevoegend dat niet iedereen het begin volgend jaar zal kunnen krijgen. "Vaccinatie zal een belangrijk, belangrijk en krachtig hulpmiddel toevoegen aan de toolkit die we hebben. Maar op zichzelf zullen ze het werk niet doen."

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waarschuwt ook voor de "groeiende perceptie dat de pandemie voorbij is", aangezien het virus zich nog steeds snel verspreidt, wat een enorme druk legt op ziekenhuizen en gezondheidswerkers.

Gezondheidsfunctionarissen in Moskou zeiden dat ze 70 vaccinatiecentra voor coronavirus hadden geopend in de Russische hoofdstad die aanvankelijk vaccins zouden aanbieden voor werkers in de gezondheidszorg en onderwijs en maatschappelijke werkers.

De waarschuwing van de WHO kwam toen de Verenigde Staten (VS) voor de tweede dag op rij op vrijdag een recordaantal Covid-19-gevallen registreerde, terwijl het land zich voorbereidde op wat de Amerikaanse president-elect Joe Biden een "donkere winter" heeft genoemd. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention raadden het gebruik van een universeel gezichtsmasker binnenshuis aan en Biden zei dat hij zijn inauguratieceremonie in januari zou inperken om het virusrisico te verminderen.

Het komt wanneer landen zich voorbereiden op de goedkeuring en uitrol van verschillende vaccins die in proeven effectief zijn gebleken.

Enorme logistieke inspanning
De WHO zegt dat er momenteel 51 kandidaat-vaccins op mensen worden getest, waarvan 13 in de eindfase van massatesten.

Groot-Brittannië werd woensdag het eerste westerse land dat een inenting voor algemeen gebruik goedkeurde, -  één  van Pfizer-BioNTech - , waardoor druk op andere landen werd uitgeoefend om snel te volgen. De VS zal naar verwachting later deze maand groen licht geven.

België, Frankrijk en Spanje hebben gezegd dat inentingen in januari zullen beginnen voor de meest kwetsbaren. Met de op handen zijnde komst van vaccins die bij ultra lage temperaturen moeten worden bewaard, bereiden Amerikaanse bedrijven zich voor op een enorme logistieke inspanning om hun distributie te ondersteunen.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het isoleren van containers zijn op oorlogsniveau nadat Pfizer en BioNTech zeiden dat hun vaccin moet worden opgeslagen bij -94 graden Fahrenheit (-70 graden Celsius). Vleesverwerkingsgigant Smithfield zei dat het klaar was om de koelcellen in zijn slachthuizen ter beschikking te stellen van de uitrol van vaccins.

En de Amerikaanse logistieke gigant UPS produceert 1.100 pond (500 kilogram) droogijs per uur in zijn depots en heeft draagbare vriezers ontwikkeld die de vaccins kunnen opslaan bij temperaturen tot -112 Fahrenheit.

'Volg de wetenschap'
Ssteeds meer tekenen van vaccinscepticisme staan het succes in de weg, waarbij verkeerde informatie en wantrouwen de publieke acceptatie van inenting beinvloeden.

In Rusland ontdekte het stembureau Levada onlangs dat slechts 36 procent van de respondenten bereid was zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Verschillende spraakmakende figuren hebben beloofd het vaccin in het openbaar te ontvangen in een poging om vertrouwen op te bouwen. Biden, Tedros en de voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton zijn bereid zich publiekelijk te laten inenten.

De VS registreerde vrijdag 225.000 nieuwe besmettingen - het tweede dagelijkse record op rij voor 's werelds zwaarst getroffen land.

Biden zei dat het stijgende aantal gevallen betekende dat hij zijn inauguratieceremonie in januari zou terugschroeven.  "We gaan de wetenschap en de aanbevelingen van de experts volgen", vertelde Biden aan verslaggevers.

Kerstpiek verwacht
Wereldwijd hebben meer dan 65 miljoen mensen Covid-19 opgelopen, met een dodental van meer dan 1,5 miljoen sinds de ziekte eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan opdook.

Britse medische chefs zeiden dat de komst van een vaccin het aantal sterfgevallen begin volgend jaar "aanzienlijk" zou moeten verminderen, maar waarschuwden dat sociale vermenging tijdens Kerstmis voor die tijd een nieuwe piek zou kunnen veroorzaken.

"In het voorjaar zullen de effecten van vaccinatie merkbaar worden om het aantal opnames, bezoekersaantallen en sterfgevallen door Covid aanzienlijk te verminderen, maar het duurt nog vele weken voordat we dat stadium bereiken", zeiden ze.

Italië ziet een dramatische heropflakkering van infecties nadat het een eerdere uitbraak grotendeels heeft afgeremd door een strikte lockdown af te dwingen. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben in een week een stijging van 18 procent in besmettingen gezien.

Andere landen onthullen ook vakantiebeperkingen, waarbij Zwitserland kerstliederen op straat verbiedt en Madrid de meeste nieuwjaarsevenementen in het stadscentrum annuleert.
Advertenties