Guyana eist negatieve Covid-19-test bij oversteek
06 Dec 2020, 01:04
foto
De Cubanen te South Drain zijn vast van plan de oversteek naar buurland Guyana te maken.


Passagiers die vanaf 12 december via de Moleson Creek-haven van Suriname naar Guyana reizen, moeten een negatieve Covid-19-test (Polymerase Chain Reaction, PCR) aantonen, die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst. "Onze richtlijnen zijn tamelijk streng, we hebben binnen 72 uur een PCR nodig en dan mag je zonder quarantaine binnen. Als die PCR ouder is dan 72 uur, dan moet je bij aankomst in Guyana een tweede PCR-test doen'', onthulde minister van Volksgezondheid, Frank Anthony, vrijdag tijdens zijn dagelijkse Covid-19-update.

Anthony zei dat hij heeft samengewerkt met zijn Surinaamse collega, minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, om een ​​overeenkomst te ontwikkelen voorafgaand aan de heropening van de veerdienst. "... we werken samen met de Surinaamse autoriteit om ervoor te zorgen dat we onze richtlijnen kunnen synchroniseren ... we zijn momenteel bezig met het afronden van die discussies", zei Anthony.

Ondertussen zullen passagiers die naar Suriname reizen, ook een negatieve PCR-test moeten overleggen en 14 dagen in quarantaine moeten.

De veerdienst, het belangrijkste transport tussen de buurlanden, werd op 14 maart stopgezet als gevolg van de Covid-19 pandemie en mechanische problemen waarmee de Canawaima-veerboot werd geconfronteerd.

Tijdens een recent bezoek van president Irfaan Ali aan Suriname werd aangekondigd dat er een tijdelijke oplossing komt om de veerdienst te hervatten. Later werd in de bijgewerkte Covid-19-richtlijnen van Guyana voor december aangekondigd dat de veerdienst op 12 december zal worden hervat.

De M.B Sandaka zal worden gebruikt als vervangingsschip voor de MV Canawaima. Intussen bivakkeren ruim 400 buitenlanders, overwegend Cubanen, te South Drain om de oversteek naar Guyana te maken.  Een groot deel van de groep verblijft illegaal in het land. De afgelopen dagen is de groep voorzien van de meeste elementaire basisgoederen.
Advertenties