Venezuela: Oppositieleider roept op tot boycot verkiezingen
05 Dec 2020, 17:13
foto
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido heeft opgeroepen tot een boycot van de parlementsverkiezingen van zondag. (Foto: AFP)


Juan Guaido, de oppositieleider en zelfbenoemde interim-president van Venezuela, heeft opgeroepen tot een boycot van de parlementsverkiezingen op zondag. Volgens critici zal de stemming de greep van president Nicolas Maduro op de macht consolideren en Guaido in de politieke kou achterlaten.

Acht jaar na een verlammende economische crisis gaan Venezolanen zondag naar de stembus bij parlementsverkiezingen waarin de heersende Socialistische Partij en haar bondgenoten vrijwel onbetwist zullen zijn. Als gevolg hiervan staat het kamp van president Maduro klaar om de controle te krijgen over de Nationale Vergadering, de enige instelling die het nog niet in handen heeft.

"Ik weet dat we een grote overwinning zullen behalen. Ik weet het!", zei een zelfverzekerde Maduro deze week op een verkiezingsbijeenkomst. "We gaan de problemen die we hebben oplossen met de nieuwe Nationale Vergadering. De oppositie, het extremistische rechts, heeft geen plan voor het land", voegde de Venezolaanse president toe. Zijn 30-jarige zoon stelt zich kandidaat voor een zetel.

De Nationale Vergadering van Venezuela is de enige controle op de macht van de president, hoewel zijn beslissingen routinematig worden vernietigd door het Maduro-gezinde Hooggerechtshof en worden omzeild door de Grondwetgevende Vergadering, waarvan de leden in 2017 werden gekozen in een peiling die ook door de oppositie werd geboycot.

Een nederlaag op zondag zal de oppositie mogelijk in de politieke kou laten staan, ondanks dat haar leider Guaido, de huidige spreker van de Nationale Vergadering, door meer dan 50 landen wordt erkend als de interim-president van Venezuela. Guaido (37) riep in augustus op tot een boycot omdat er geen ‘vrije en eerlijke’ voorwaarden voor het houden van verkiezingen bestaan. Hij noemde de stemming van zondag "bedriegerij".

In plaats daarvan plannen de zelfbenoemde interim-president en zijn bondgenoten vanaf maandag een volksraadpleging van een week om publieke steun te zoeken om het mandaat van de huidige Nationale Vergadering te verlengen.

"De coalitie van Guaido is met dit idee op de proppen gekomen om een ​​zekere mate van legitimiteit aan zijn interim-presidentschap te herstellen", zei Aquiles Este, een in Miami gevestigde politiek analist, in een interview met France 24. "Maar wat ik als Venezolaanse staatsburger zou willen weten, is hoe we de strijd tegen de huidige maffia voortzetten?", voegde ze eraan toe. "De oppositie moet alternatieve oplossingen vinden, want Guaido zal na 6 december simpelweg zonder macht komen te zitten."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April