Argentinië introduceert 'miljonairsbelasting'
05 Dec 2020, 12:38
foto
Premier van Argentinië Cristina Fernandez de Kirchner (r) leidt een virtuele sessie van de senaat in het Congres in Buenos Aires op 4 december 2020. Het Argentijnse congres heeft gestemd over een eenmalig wetsvoorstel over de vermogensbelasting om de Covid-19-kosten te helpen dragen. (Foto: AFP)


De Argentijnse senaat heeft vrijdag een belasting aangenomen die betrekking heeft op ongeveer 12.000 van de rijkste mensen van het land. De belasting is bedoeld om coronavirusmaatregelen te betalen, waaronder medische benodigdheden en hulp voor de armen en kleine bedrijven.

De zogenaamde solidariteitsbijdrage werd na een lang en polariserend debat In een sessie die live op YouTube werd gestreamd, verheven tot wet met 42 stemmen voor en 26 tegen. De regering van president Alberto Fernandez hoopt 300 miljard peso (US$ 3,75 miljard) op te halen met de eenmalige heffing, die de Kamer van Afgevaardigden eerder goedkeurde met 133 stemmen voor en 115 tegen.

De 44 miljoen inwoners van Argentinië zijn zwaar getroffen door het coronavirus, met meer dan 1,4 miljoen infecties en meer dan 39.500 doden, volgens cijfers van de Johns Hopkins University. De pandemie heeft de al hoge werkloosheid en armoede verergerd in een land dat sinds 2018 in een recessie verkeert.

Volgens de regeling - ook wel de "miljonairsbelasting" genoemd - zullen mensen met een aangegeven vermogen van meer dan 200 miljoen peso een progressief tarief betalen van maximaal 3,5 procent voor rijkdom in Argentinië en tot 5,25 procent voor rijkdom buiten het land.

Van de opbrengst gaat 20 procent naar medische voorzieningen voor de pandemie, nog eens 20 procent naar het midden- en kleinbedrijf, 15 procent naar maatschappelijke ontwikkelingen, 20 procent naar studiebeurzen en 25 procent naar aardgasbedrijven.

Directeur van de Belastingdienst, Mercedes Marcó del Pont, zei dat het bijna 12.000 belastingbetalers zal treffen. "De belasting bereikt 0,8 procent van de totale belastingbetalers", zei één van de auteurs van het project, wetgever Carlos Heller. "Tweeënveertig procent heeft activa gedollariseerd, waarvan 92 procent in het buitenland." Hij zei dat het plan "verre van het belasten van productieve activiteiten" was.

Aan de andere kant waarschuwde Daniel Pelegrina, president van de machtige Argentine Rural Society (SRA), dat Heller "het wil presenteren als een bijdrage van de rijksten, maar we weten wat er gebeurt met al die unieke belastingen, ze blijven voor altijd."

De neoliberale Juntos por el Cambio-coalitie, van voormalig president Mauricio Macri, zei dat het een "confiscerende" maatregel was.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April