Is Bouterse een recidivist?
04 Dec 2020, 02:53
foto


Op maandag 25 februari 1980 vond er een ordinaire  coup plaats olv de sergeanten Désiré Delano Bouterse en Roy Horb, waarbij enkele doden vielen. In de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 december 1982 werden er 15 mensen in Fort Zeelandia gemarteld en vermoord. Weer olv dezelfde Désiré Delano Bouterse. Dit gebeurde kort nadat Maurice Bishop, de marxistisch-leninistische eerste minister van Grenada, tijdens zijn bezoek aan Bouterse,  Bouterse soft noemde.

Wij herrinneren ons nog de krasse uitspraak van Maurice Bishop: 'Revolution is not drinking tea with your enemies. You should liquidate them', tijdens de zgn revolutionaire massameeting  op zondag 31 oktober 1982. Ook de uitspraken van Bouterse mbt Cyrill Daal: 'Daal heeft mij een rekening gepresenteerd. Nu heeft hij (door de staking) de banken gesloten. Er blijft dus niets anders over dan dat ik hem die rekening contant betaal en het kleingeld mag hij houden.' 1 Maand en 8 dagen later, 8 december 1982, was Daal één van de slachtoffers van de 8 december moorden olv Bouterse.

Op zaterdag 29 november 1986 vond er in het Marrondorpje Moiwana de meest gruwelijke oorlogsdaad uit de Binnenlandse Oorlog in Suriname plaats. Daar kwamen circa 50 mensen om, onder wie veel vrouwen, zwangere vrouwen en baby's. U raadt het al! Dit gebeurde in opdracht van de toenmalige legerleider Désiré Delano Bouterse.
Voor de 8 december moorden is Bouterse na een jarenlang en gedegen onderzoek  door de Krijgsraad op vrijdag 29 november 2019 bij verstek tot 20 jaar celstraf veroordeeld. Natuurlijk heeft Bouterse net als iedereen het recht om gebruik te maken van alle  rechtsmiddelen die hem ten dienste staan om zich te verdedigen.  Die rechtsmiddelen die hij de 15 slachtoffers  op woensdag 8 december 1982 duidelijk niet heeft gegund.

Citaat uit het requisitoir van auditeur-militair  Roy Elgin: 'Uit het onderzoek is met betrekking tot de persoon van de verdachte gebleken dat hij samen met anderen heeft gemeend zich te moeten opstellen als de heersers van leven en dood. Verdachten hebben zich de hoedanigheid van rechter en beul aangemeten. Hebben zonder enig vorm van proces, en dus met schending van wetten en verdragen op wreedaardige wijze het leven van hun medemens ontnomen.' Elgin vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig jaar dan ook op zijn plaats, zwaar meegewogen is de 'onherstelbare schade aangericht aan de slachtoffers, hun nabestaanden en het Surinaamse volk'.

Afgelopen maandag 30 november, kon Bouterse zijn verzet bij de Krijgsraad verdedigen.  Na het bezoek aan de Krijgsraad heeft de NDP een bijeenkomst gehad in Ocer, waar  Bouterse zei dat het volk de NDP weer nodig heeft. 'Men is bezig het volk vijftig jaar terug te werpen en toen zijn er wapens te pas gekomen',  doelende op de ordinaire  coup van  25 februari 1980. 'De Bouterses, Jules en de Abrahamsen zijn daarvoor te oud. Of u zult moeten toegeven en voor de rest puppet willen blijven, maar als u daadwerkelijk inhoud wil geven aan Suriname is van de Surinamers, dan zullen wij in de bres moeten springen. Ik weet dat vele mensen ons niet begrijpen, maar laten wij elkaar beginnen te begrijpen dat er een historische taak is weggelegd om vanuit deze eenheid dit niet zo door te laten gaan'. 'Dit soort dingen kan je alleen met wapens weghalen'.

In een verklaring daarna heeft de regeringscoalitie de uitspraken van  Bouterse krachtig veroordeeld: 'Suriname heeft op democratische wijze een nieuw parlement en nieuwe regeringsleiders gekozen. Dergelijk taalgebruik is niet alleen opruiend, maar ook contraproductief en polariserend. Dit soort onverantwoordelijk gedrag kan worden geïnterpreteerd als een overtreding van de wet.'  In verband met het feit dat de regeringscoalitie een "mogelijke overtreding van de wet" constateert, mogen wij een verzoek van de regeringscoalitie aan het Openbaar Ministerie verwachten om Bouterse voor verhoor op te willen roepen. Ook van het kabinet mag een verzoek verwacht worden aan de procureur-generaal om qq een onderzoek te doen naar de door Bouterse gedane intimiderende en opruiende uitspraken.

Het antwoord op de vraag  "Is Bouterse een recidivist?"  is dus "Ja, Bouterse is een recidivist". Regering, in het strafrecht maakt men geen grappen met recidivisten!

Romeo Hoost
Advertenties