MB Sandaka vervangt MV Canawaima bij heropening grens
03 Dec 2020, 06:36
foto
Het Guyanese MB Sandaka zal de veerverbinding tussen Suriname en Guyana voorlopig onderhouden.


Als de grenzen tussen Suriname en Guyana op 12 december worden opengesteld, zal de motorboot Sandaka de veerverbinding tussen de twee buurlanden onderhouden. De MV Canawaima die eigenlijk de verbinding onderhoudt, gaat voor reparatie naar de droogdokken in Paramaribo. De reparatiekosten zullen worden gedeeld via de joint venture tussen de twee landen.

Guyana is nu bezig het gezondheidsprotocol voor de heropening van de veerdienst af te ronden. Het gaat om protocollen voor het in- en uitstappen voor de passagiers die tussen de twee landen reizen. De verwachting is dat het schip meerdere reizen per dag zal maken zodra de dienst wordt hervat.

"We hopen dat het meerdere reizen per dag zal maken die puur zullen worden gestuwd door behoefte, vraag en economie," zei de Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, woensdag aan News Room. Hij heeft uitgelegd dat terwijl de MB Sandaka zal worden ingezet, de twee landen de particuliere sector verder zullen inschakelen om de voortzetting van de veerdienst mogelijk te maken.

De regeringen van beide landen hebben afgesproken om een Raad van Bestuur voor de MV Canawaima joint venture te installeren. Guyana heeft zijn bestuursleden al benoemd, alsook een managementcomité.

De bodem van de MV Canawaima moet worden vervangen, omdat het de afgelopen maanden op modder heeft gelegen. "Als het eenmaal in de droogdokken is, zal de directeur-generaal van de Guyana Maritime Administration afreizen naar Suriname om samen met zijn Surinaamse collega's het schip te inspecteren en een rapport opmaken van wat er moet gebeuren," vertelde Edghill.

Suriname sloot in maart zijn grenzen nadat het eerste Covid-19-geval in het land was geregistreerd. Echter heeft dat passagiers er niet van weerhouden illegaal de oversteek te doen. De backtrack-route wordt als alternatief gebruikt door passagiers om beide landen binnen te komen en te verlaten.

Sinds het weekend staan er honderden Cubanen bij het veerplein te South Drain. Ze willen naar Guyana om vandaar verder te reizen naar hun eindbestemming, de Verenigde Staten. Ze hebben aangegeven desnoods illegaal uit Suriname te willen vertrekken. De groep bivakkeert op en rondom het veerplein. Guyana heeft maatregelen getroffen om illegale binnenkomsten te voorkomen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April