Aanpak natte infrastructuur Saramacca
02 Dec 2020, 14:39
foto
De beelden tonen afkalving van de Bombaysluis (l) en een dichtbegroeide kanaal.


Landelijk is er een achterstand in onderhoud van infrastructuur. Het is niet anders in het landbouwdistrict Saramacca. Met de regentijd die is begonnen, is het dringend noodzakelijk dat onder andere de afkalving bij de sluis van Freybrug (Bombaysluis), de afkalving en verzakkingen te West Calcutta, bij Gorechtkreek en te Kanchenkreek worden aangepakt.

Bij de Tijgerkreek kanaal zijn de duikers verzakt, te Uitkijkpolder zijn de drainagekanalen  dichtbegroeid. Assembleelid Radjen Debie zegt dat ook de Maholozing en Westpoldersluis dringend moeten worden aangepakt. Hij wijst erop dat door de aanhoudende neerslag veel gebieden in de afgelopen week last hebben gehad van wateroverlast. Het ging om zowel woon-als landbouwgebieden.

Rommel dat nog steeds wordt gedumpt in kanalen en kreken vormt een groot probleem. Behalve overtollige begroeiing, zorgt ook rommel voor verstoppingen. Saramacca voorziet de markt voor 40% van groenten en 60% van fruit. Er zijn zo'n 600 boeren actief in het district en is er gemiddeld 2.500 ha beplant met fruit en groenten. Debie wijst erop dat wateroverlast voor enorme schade kan zorgen in het district als de problemen nu niet worden aangepakt.

Debie heeft samen met districtscommissariaat Sherin Bansi-Durga zondag een spoedonderhoud gehad met minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij over het achterstallig onderhoud van de natte infrastructuur in het district. De bewindsman zal zijn werkarmen, waaronder Surzwam NV inzetten om de problemen aan te pakken. De dc zegt dat zei menskracht kan inzetten als er materiaal ter beschikking wordt gesteld voor reparatie van de verschillende sluisdeuren.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April