Sozavo werkt aan kinderbeschermingsnetwerk
30 Nov 2020, 08:32
foto
Chenaide Adidee, onderdirecteur van Algemeen Maatschappelijke Zorg, geeft een pupil van S.O. Tambahredjo een presentje, een kinderrechtenwerkboek en een speciale verjaardagskalender.


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) werkt aan een integrale aanpak ter bescherming van het Surinaamse kind, het zogeheten ‘Kinderbeschermingsnetwerk in Suriname’. Deze informatie heeft Sozavo-minister Uraiqit Ramsaran gedeeld tijdens een bezoek aan S.O. Tambahredjo, een school voor speciaal onderwijs, in het district Saramacca. De bewindsman heeft bij die gelegenheid elk van de kinderen voorzien van een Kinderrechtenwerkboek en een speciale verjaardagskalender.

Met het Kinderrechtenwerkboek kunnen de kinderen op een leuke en makkelijke manier meer te weten komen over hun rechten. Er komen heel wat leuke spelletjes in voor. De minister heeft uitgelegd dat de kinderen de spelletjes samen met hun familie of vrienden kunnen uitproberen. Het recht om naar school te gaan, het recht om te spelen, maar ook het recht op bescherming tegen onder andere slaan, pesten en kinderarbeid. Dit zijn allemaal rechten die kinderen hebben. Het Kinderrechtenwerkboek is ontworpen door het Bureau Rechten voor het Kind (BRvK), dat onder Sozavo valt.

Kinderen bemoedigd

Ook de verjaardagskalender is ontworpen door het BRvK. Hierin komen tekeningen voor die zelf door kinderen zijn gemaakt tijdens de tekenactiviteit die het BRvK het vorige jaar had geïnitieerd. “Zo een kalender kan je altijd gebruiken om te zien wie jarig zal worden. Heel leuk om het in je kamer te hebben”, zei de bewindsman. Hij moedigde de kinderen aan om heel hard hun best te doen en goed te luisteren naar de leerkracht. Samen met scholieren nam de minister ook de drie voornaamste Covid-maatregelen door, met name het houden van 1,5 meter afstand, het regelmatig wassen van de handen met zeep en water en het opdoen van een mond-neuskapje.

Het bezoek van minister Ramsaran aan de S.O. Tambahredjo vond plaats in het kader van de 31e viering van het Kinderrechtenverdrag. Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind herdacht. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om in herinnering te brengen dat kinderen speciale rechten hebben. Het verdrag werd op 20 november 1989 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ramsaran is onder andere de Unicef dankbaar voor de bijdrage aan de uitvoering van Internationale Kinderrechtendag.
Advertenties