Kries Ramkhelawan krijgt awards en certificaat
22 Nov 2020, 04:46
foto
Kries Ramkhelawan krijgt een award van het directoraat Cultuur voor zijn Divali-project met 15 nummers. Rechts Judith Valpoort van Cultuur. (Foto's: René Gompers)


“Ik ben het niet waard maar ik apprecieer het wel,” zegt een dankbare Kries Ramkhelawan. Hij is met twee awards geëerd “voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van de Surinaams-Hindostaanse cultuur met name op het gebied van zang en muziek.” De artiest heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om erop te wijzen dat in Suriname artiesten oneerlijk behandeld worden terwijl het al heel moeilijk is om zelf van hun producten te leven.

De muziekkunstenaar is voor zijn werk onderscheiden door stichting Shaati en het directoraat Cultuur. Aanleiding voor de erkenning is het Divali-project, waarbij 15 nummers zijn uitgebracht in vier talen die met de feestdag te maken hebben. Ramkhelawan heeft ook een certificaat ontvangen. Aan de deelnemers van het project zijn er ook certificaten uitgereikt. Bestuursleden van Saathi, de ambassadeur van India Mahender Singh Kanyal en Judith Valpoort van Cultuur merken op hoe uniek het werk van Ramkhelawan is. Ze zijn ingenomen met de moeite die hij maakt om zijn rijke kennis aan Baithak-gáná, Bollywoodmuziek en de traditionele muzieksoort Qawwali, over te dragen.

Ramkhelawan draagt de awards op aan zijn leerlingen. Zij zullen het werk moeten voortzetten, geeft hij aan. “Ik had de Divali-liederen voor mezelf geschreven,” deelt hij mee. “Maar mijn vader is niet lang geleden overleden. Dat heeft mij aan het denken gezet. Nu is het mijn missie om de leerlingen zichzelf te laten ontdekken in de muziek. En dat ze gaan houden van hun talenten. De liederen worden daarom ook door hen gezongen. Voor elke stem een lied.” Ramkhelawan benadrukt dat hij voor diversiteit gaat. De muziekschool is voor iedereen opengesteld, geeft hij aan. “De politiek scheidt ons, maar muziek brengt ons weer samen.”  

Het is wel heel moeilijk om artiest te zijn, haalt Ramkhelawan aan. “Suriname heeft geen systeem om artiesten te accommoderen  en om ten minste wat te verdienen, laat staan rijk te worden. Hier zijn sporters en artiesten de arme mensen en politici de rijke. We hebben geen royalty's, geen copyright, nothing. De radio en televisie gebruiken onze muziek. En vaak voor commercials. Daar krijgen we niets voor. Maar wanneer we onze muziek willen promoten moeten we betalen, voor onze eigen lied. Dat is zo verkeerd.  Maar dat demotiveert mij niet, ik ga door. Maar laten we ervoor waken dat de kinderen hier niet gedemotiveerd gaan raken. In Nederland of Amerika zullen ze zeker copyrights en royalty's hebben.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April