Irritatie bij VOS-docenten late uitbetaling lesurenvergoeding
04 Nov, 13:24
foto
Vakbondsleider/docent Marcellino Nerkust.


Er heerst een gevoel van onbehagen en teleurstelling bij docenten op VOS-niveau voor wat betreft de uitbetaling van de lesurenvergoeding. De lesurenstaten worden op tijd opgemaakt door de directies en opgestuurd naar het Bureau Voortgezet Onderwijs op Seniorenniveau. Deze afdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is met de verificatie belast van de lesurenstaat voordat deze wordt doorgestuurd naar loonadministratie/personeelszaken. Het  is elke maand weer afwachten en hopen dat de lesurenvergoeding wordt uitbetaald, zegt Marcellino Nerkust, vakbondsleider/docent aan Starnieuws. 

De onderdirecteurentoelage is vanaf begin van het schooljaar 2019-2020 tot op heden nog niet uitbetaald. Zeker de docenten van de Avondopleiding voor De Nieuwe Leerkracht en Avondopleiding voor de Akte van Hoofdonderwijzer (Hoofdakte) ervaren het niet op tijd betalen als zeer onaangenaam en irritant. "Het lastige is, dat je ook nooit precies kan uitmaken -indien de lesurenvergoeding wordt overgemaakt- wat precies is uitbetaald. Over welke periode is er uitbetaald?  Er wordt geen al zodanige specificatie op de loonstrook opgenomen om dat te kunnen verifiëren," zegt Nerkust. 

De docenten ervaren het als zeer vervelend om steeds contact te maken met de afdeling loonadministratie/ personeelszaken om te informeren wat er precies is uitbetaald. Daargelaten dat de uitbetaling ook super onregelmatig plaatsvindt. Hoewel het overbekend is en de docenten zich ervan bewust zijn, dat het land financieel-economische moeilijke tijden doormaakt, wordt er wel verwacht dat deze beroepsgroep die het ook moeilijk heeft, ontvangt waarop ze recht op hebben; waar er arbeid voor is verricht. 

"Het zijn ook deze docenten en directieteams die tijdens de lockdown vanaf 16 maart 2020 ook bezig zijn geweest strategieën te bedenken hoe het schooljaar 2019-2020 nog te redden en het op een waardige wijze af te sluiten ten behoeve van de studenten in het kader van het voortzetten van hun carrière. Het is hopen dat de uitbetaling van de lesurenvergoeding van de onderdirecteuren op VOS-niveau en van de docenten die als gedeelde krachten worden ingezet, nog in de maand november 2020 bij de herdenking van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid plaatsvindt," stelt Nerkust. 
Advertenties