IDB: Enorme olievondsten voor Guyana zullen blijven toenemen
27 Oct 2020, 14:44
foto
Een boorschip van het bedrijf Noble voor de kust van Guyana.


De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) verwacht dat de mega-diepwaterolievondsten voor de kust van Guyana de komende jaren zullen blijven toenemen, naarmate meer bedrijven op zoek gaan naar koolwaterstofbronnen. Het aantal bedrijven dat actief is in het offshore-bekken is in de loop der jaren aanzienlijk gegroeid, te beginnen met slechts een paar in de vroege dagen toen succes vrijwel nihil was.

"Het aantal en de samenstelling van de oliemaatschappijen die petroleumactiviteiten uitvoeren in het Guyana-Suriname Basin zijn in de loop van de tijd gevarieerd", zei IDB in een onlangs verschenen paper - Traversing a Slippery Slope: Guyana’s Oil Opportunity. "In het begin voerden slechts een paar grote internationale oliemaatschappijen offshore exploratieactiviteiten uit, maar tegenwoordig zijn er meer dan twaalf bedrijven die betrokken zijn bij exploratie, productie en infrastructuur."

De bank zei dat de combinatie van kleine bedrijven en de aanwezigheid van belangrijke oliemaatschappijen de kans vergroten op ontdekkingen die het risico van het bekken verkleinen door de introductie van veel verschillende projecten en verschillende technologieën. "De verwachting is dat Guyana's enorme diepwaterolievondsten zullen blijven groeien, met bedrijven als: Total SA, Repsol SA, naast ExxonMobil en Tullow Guyana BV, die naar olie gaan zoeken in de Guyanese wateren", stelt de IDB.

Tot op heden heeft Guyana negen petroleumblokken onder actieve huurovereenkomsten, waarvan er al verkenningsactiviteiten zijn uitgevoerd in zes. "Tot nu toe hebben drie blokken aanzienlijke olievondsten laten zien te midden van vruchtbare ontdekkingen", zei de bank, erop wijzend dat de offshore-activiteiten werden geleid door een consortium van drie grote oliemaatschappijen, namelijk ExxonMobil, Hess en CNOOC. "Alle licenties zijn toegewezen via bilaterale onderhandelingen en bevinden zich in verschillende stadia van exploratie, boren, ontwikkeling en productie."

De IDB zei dat de rest van de bedrijven in andere vergunningsgebieden bezig zijn met het vervullen van het minimale werkprogramma dat in het contract is vastgelegd voor het verwerven en verwerken van informatie, evenals het boren van exploratieputten.

ExxonMobil, operator bij het productieve Stabroek Block, heeft tot dusver in totaal 18 ontdekkingen gedaan, goed voor meer dan 8 miljard vaten olie-equivalent. Het bedrijf is afgelopen december begonnen met de productie van olie en heeft tot op heden drie projecten goedgekeurd, waarvan er de komende jaren nog meer worden verwacht.
Advertenties