Bonden gezondheidssector ontevreden over Covid-toelage
24 Oct 2020, 00:57
foto
De bonden uit de gezondheidssector aangesloten bij C-47 zijn misnoegd over onduidelijkheid over de Covid-19 toelage. Van l-r: Petrus Jonas, Robby Naarendorp, Rolando Ceder en Nancy Westmaas. (Foto: Raoul Lith)


 “Het is jammer dat we de waardering niet krijgen van de overheid. Want wij van de RGD weten tot nu toe niet hoeveel wij kunnen krijgen,” zegt Petrus Jonas van de bond Regionale Gezondheidsdienst. De bonden RGD, het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ) onder leiding van Robby Naarendorp hebben vrijdag hun ontevredenheid geuit over de uitbetaling van de Covid-19 vergoeding. Dit deden ze op een persconferentie in het gebouw van C-47.

De bonden zijn niet te spreken over het feit dat de overheid de Covid-19 vergoeding wil uitbetalen vanaf 1 augustus. Zij geven aan dat de werkzaamheden voor Covid-19 sinds maart gestart zijn en de voorbereidingen hiervoor reeds eerder zijn getroffen. Naarendorp geeft aan dat verschillende afdelingen en diensten betrokken zijn bij de behandeling van besmette personen. “Zo heb je de chauffeurs, de verpleging, het laboratorium, de röntgen afdeling en anderen”.

De vakbondsman merkt op dat vanuit de directie van de gezondheidsinstellingen er lijsten zijn doorgestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid. Hierop zouden namen van afdelingen en diensten zijn vermeld die in aanmerking zouden moeten komen voor de Covid-vergoeding. “Sommige van deze afdelingen zijn dan niet meegenomen. Het minste dat je verwacht is dat er vanuit het ministerie contact wordt opgenomen met de directie van deze instellingen voor verduidelijking,” stelt Naarendorp.

“De prijzen worden bepaald door mensen die ergens daar boven zitten en hun berekeningen maken op papier, maar niet weten wat de werkelijke ontbering is en het werk dat wij moeten verrichten,” zegt Rolando Ceder van het RKZ. Hij is op de Röntgen afdeling werkzaam en merkt op dat zij nauw betrokken is bij de Covid-19 patiënten. Ceder geeft aan dat collega’s op de afdeling misschien niet acht uren met een patiënt bezig zijn, “maar die moeten wel 24 uur beschikbaar zijn voor hen”.

Volgens Ceder was de gezondheidssector al in een slechte toestand vóór Covid-19 in Suriname was. Ceder roept de autoriteiten op niet te spelen met deze case, “omdat zij niet weten hoeveel wij geven”. Ook hij merkt op dat bij het RKZ verschillende afdelingen betrokken zijn bij het proces om besmette personen te behandelen. 

“Wat wij willen aangeven is dat tot heden de Covid-toelage nog niet uitbetaald is,” zegt Nancy Westmaas van het Diakonessenhuis. Ze merkt op dat eerder een Covid-toelage is aangezegd door het ministerie van Volksgezondheid waarvan het bedrag niet bekend is bij de directie noch werknemers. Zij stelt dat binnen haar ziekenhuis er sinds januari plannen gemaakt zijn qua protocollen en het maken van een plan B. Westmaas geeft aan dat er een crisisteam is ingesteld waarbij de kwaliteit zo hoog mogelijk gegarandeerd kan zijn.

“Wat ik wil aangeven is dat Volksgezondheid heeft aangegeven aan de directies dat ze de mensen selecteren voor de Covid-toelage die alleen met de zorg te maken hebben. Wat eigenlijk aan de andere kant niet helemaal juist is, omdat er meerdere ondersteunende groepen zijn die aan de orde komen in het proces,” meent Westmaas.  

“Als bestuur zullen we zolang als mogelijk proberen de mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid er van uitgaan dat de beleidsmakers ook uitgaan van hun verantwoordelijkheid," zegt Naarendorp. Hij gaat ervan uit dat in goed overleg er gewerkt kan worden naar een structurele oplossing. Hij hoopt dat er gauw over de situatie gesproken kan worden met de regering.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April