Guyana houdt zinkende Venezolaanse olietanker in de gaten
21 Oct 2020, 14:42
foto
Het drijvende productie-opslag- en losschip - Nabarima.


De Civil Defense Commission (CDC)  van buurland Guyana houdt de Venezolaanse olietanker in de Golf van Paria nauwlettend in de gaten. De olietanker met 1,3 miljoen vaten ruwe olie helt naar één kant voor een afgelegen stuk van de kust van Venezuela.

Het drijvende productie-opslag- en losschip - Nabarima - ligt volgens rapporten sinds januari 2019 afgemeerd voor de Venezolaanse kust nadat de Amerikaanse regering zijn exploitant een sanctie had opgelegd. De Nabarima wordt ingezet door de Petrosucre, een joint venture tussen het Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela en het Italiaanse Eni. Het schip begon onlangs water op te nemen.

De CDC merkte in een verklaring op dat, hoewel elke eerste olielekkage vrijwel onmiddellijk gevolgen kan hebben voor de ecologische systemen van Venezuela en Trinidad en Tobago, "de impact van de lekkage ook andere landen op het halfrond kan treffen". De CDC zei dat het samenwerkt met de Caribbean Disaster Emergency Management Authority (CDEMA) om de situatie nauwlettend in de gaten te houden en het publiek op de hoogte te houden.

De afstand van het schip en de kust van Guyana.

"Indien de noodzaak zich voordoet, zal het National Oil Spill Contingency Plan (NOSCP) worden geactiveerd en zal de commissie worden belast met het uitvoeren van analyses, beoordelingen en noodzakelijke responsmaatregelen om eventuele nadelige gevolgen voor Guyana te verzachten", aldus de rampenbestrijdingsdienst. Volgens persbureau Reuters zijn er pogingen gedaan om het schip te stabiliseren. Het Italiaanse bedrijf Eni heeft ook om goedkeuring van de VS gevraagd alvorens de ruwe olie te lossen. Het bedrijf wil elke risico op sancties voorkomen.

Een non-profitorganisatie in Trinidad en Tobago heeft informatie gepubliceerd over het zinkende schip en heeft de autoriteiten opgeroepen om snel actie te ondernemen. Ondertussen dringt het er bij alle vissers- en zeeschepen op aan op hun hoede te zijn voor waarnemingen van olielozingen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April