Somohardjo: Veel mensen keren terug naar huis
20 Oct 2020, 18:53
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van PL.


Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) heeft in de afgelopen tijd gemerkt dat veel ex-partijgenoten weer naar huis willen terugkeren. Ex-Assembleelid Diepak Chitan die samen met Raymond Sapoen de PL de rug had toegekeerd, is weer terug in de partij, deelt Somohardjo mee. “Het maakt niet uit wat de reden is dat zij een andere richting waren opgegaan. Wanneer zij zeggen dat zij terug willen om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land, dan zullen we ze ontvangen”, zegt de partijtopman. Hij heeft daarom besloten om de totale groep woensdag te ontvangen op het partijcentrum te Beekhuizen. Aan allen die de weg kwijt waren en terug komen, wordt een 'Grand Pardon' verleend. 

“PL is een belangrijke factor om het land samen te regeren. De coalitie kan eventueel ook zonder ons, maar het zal een stuk moeilijker gaan. We hebben geleerd dat zonder ons de kortste weg lijkt en dat die er mooi uitziet, maar de vraag is: leidt die wel naar het doel?” Somohardjo meent dat de kiezers die het vertrouwen hebben gesteld in de totale coalitie er op mogen rekenen dat die zich ook totaal zal inzetten om de nodige ontwikkeling voor het land te bewerkstelligen. 

Ondergang PL niet aan de orde
De PL-voorzitter merkt op dat de grote belangstelling om weer deel uit te maken van de PL eerdere geluiden weerspreekt, alsof de ondergang van de partij is ingeluid. Zo heeft Roy Harpal in een ingezonden stuk gesteld dat de partij gedoemd is ten onder te gaan, indien zij voortgaat op de ingeslagen weg. Somohardjo stelt dat vele beweringen in dat artikel niet op waarheid berusten. Zo is het absoluut niet waar dat hij in 1975 overgestapt is van de NPS naar de VHP. “Het is politieke geschiedvervalsing. Ik ben nooit overgestapt naar een andere partij. Ik ben toentertijd wel uit de NPS gestapt op grond van idealisme. Ik was het niet eens met wijze waarop Suriname onafhankelijk zou worden. Met de onafhankelijkheidswording zelf had ik geen enkel probleem, het was alleen de manier waarop. Wij zouden als Surinamers heel veel sociale rechten verliezen waarop we aanspraak maakten, want we waren destijds niet gewoon Nederlandse onderdanen. We waren als rijksdeel van Nederland geboren Nederlanders en hadden dezelfde rechten als degenen die in Nederland waren geboren. De Toescheidingsovereenkomst was daarom onrechtvaardig. Toen ben ik van de coalitie naar de oppositie gegaan, en niet naar de VHP,” stelt Somohardjo resoluut. 

Geen eigendom van de partij
In 1977 richtte Somohardjo de Pendawa Lima op en tijdens de daaropvolgende verkiezing wist deze toen nieuwe partij een aantal zetels te halen. Na de eerste politieke botsing met Raymond Sapoen, welke eindigde in een kort geding, besloot Somohardjo tot de oprichting van de Pertjajah Luhur. Hij geeft aan dat door bijzondere omstandigheden de partij in 2014 eruit is gezet door de NDP. “Zonder enige reden, tot nu toe kan de NDP geen verklaring geven voor dit besluit”, merkt de PL-voorman op. In 2015 haalde de PL vijf zetels. “En daar begon het. We waren in de oppositie en toen gingen Sapoen en Chitan weg. Inmiddels is Chitan al terug. En later ging Waidoe ook weg en nu ook Karta-Bink. Ze zijn geen eigendom van de partij. Ik wens ze heel veel succes, maar als ze tegen de partij gaan vechten, krijgen ze wel met mij te maken.”

Niet gestoeld op idealisme gelukzoekers
Somohardjo benadrukt dat de PL zal blijven bestaan en niet is gestoeld op het idealisme van gelukszoekers of mensen die alleen uit zijn op een promotie. De PL is gestoeld op een ideologie en dat is onder meer de sociale kracht van de partij. De PL-voorman erkent dat het de NDP is gelukt om de partij te verdelen. “Maar we komen terug, want als wij zien dat mensen die weg zijn gegaan, die spijt hebben en die terug zijn … Niet één, honderden zijn terug. Ze zeggen dat ze misleid zijn door de vorige regering. Ik weet niet of ze terug komen om alleen hun doel te bereiken. Ik heb ze gezegd: Je bent altijd welkom. Wie het ook mag zijn. Maar verwacht niet van mij dat ik je een bevoorrechte positie geef. Want natuurlijk zal ik eerst mijn uiterste best doen om hulp te geven aan de mensen die met ons hebben gewerkt en op ons hebben gestemd.”

Verwacht meer politieke aanvallen 
Somohardjo verwacht trouwens dat de politieke aanvallen op zowel de partij als PL-toppers niet zullen afnemen. Zo heeft de personeelsbond bij het ministerie van Binnenlandse Zaken recent actie gevoerd, onder meer omdat de PL-voorzitter zich onbetamelijk zou hebben uitgelaten in het bijzijn van vrouwelijke ambtenaren. Somohardjo heeft raadsman Alwin Baarh ingeschakeld om bondsvoorzitter Alisa Darson – Grant, die als HVB-kandidaat op de vierde plaats in Paramaribo stond, te dwingen de door haar gedane uitspraken en beschuldigingen terug te nemen. “Het zijn ongefundeerde beschuldigingen, met als doel mij in een kwaad daglicht te plaatsen. Wanneer Darson-Grant haar verontschuldigingen niet aanbiedt, zal het kort geding op 5 november dienen,” voert Somohardjo aan. 
Advertenties