Suriname en Guyana: Ontwikkelingsstrijd met hoge inzet
13 Oct 2020, 16:36
foto


Vijf jaar na de eerste olie-ontdekking in buurland Guyana en slechts enkele weken nadat de productie vorig jaar december begon, beleefde Suriname een keerpunt met zijn eerste offshore-ontdekking in Maka Central-1. Dit werd op de voet gevolgd door twee andere ontdekkingen - Sapakara West-1 en Kwaskwasi-1. Terwijl Guyana voorloopt op het gebied van het aantal ontdekkingen dat offshore is gedaan - tot nu toe 21 - heeft Suriname meer ervaring in de industrie, omdat het sinds de jaren tachtig een onshore-producent is, compleet met zijn eigen staatsoliemaatschappij - Staatsolie.

Guyana's ontdekkingen bij het Stabroek Block, nummer 18, komen neer op meer dan 8 miljard vaten olie-equivalent. Volgens de Amerikaanse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Morgan Stanley, bevat Blok 58 in Suriname een potentieel van 6,5 miljard vaten. De US Geological Survey (USGS) heeft sinds 2001 gezegd dat het Guyana-Suriname bekken naar schatting 15 miljard vaten olie-equivalent kan bevatten.

Terwijl oliemaatschappijen hun activiteiten over de hele wereld terugschroeven onder druk van maanden van dalende vraag, sterke dalende olieprijzen en een wereldeconomie in recessie als gevolg van de pandemie, is het Guyana-Suriname bekken één van de weinige locaties gebleven waar offshore-operaties blijven doorgaan. En... toekomstige projecties zien er gunstig uit.

"De olievoorraad in 2020 zal naar verwachting voornamelijk in de Verenigde Staten afnemen met 1 miljoen vaten per dag en Rusland met 1,1 miljoen vaten. In Canada, Kazachstan, Maleisië, Colombia en Azerbeidzjan zullen olievoorraden stijgen. Naar verwachting zal er sprake zijn van groei in Noorwegen, Brazilië, Guyana en China," zei de Organisatie van de olie-exporterende landen (OPEC) in haar laatste World Oil Outlook. Het oliekartel zei dat slechts een klein aantal niet-OPEC-producenten een significante groei van het aanbod na 2025 laat zien. "Deze omvatten Canada, Qatar, Kazachstan en Guyana."

Suriname streeft ernaar om zich bij deze groep aan te sluiten nu de productie uit zijn offshore velden in zicht komt. Het land wil dit proces ook versnellen.

"Hoewel één van de snelste ter wereld, verwachten we een vergelijkbare ontwikkeling als bij de Liza-ontdekking in Guyana. Vijf jaar na de ontdekking begon Guyana met de productie", vertelde Agnes Moensi-Sokowikromo, de financieel directeur van Staatsolie, in augustus aan OilNOW.

Suriname's ontdekkingen van wereldklasse zullen naar verwachting in de kortst mogelijke tijd worden ontwikkeld zoals Liza in Guyana. Liza en Kwaskwasi-1 zijn reuzen in het productieve Guyana-Suriname bekken.

"Hoewel we nog veel werk te doen hebben, verdient een ontdekking van deze kwaliteit en omvang een evaluatietempo dat de optie van een versnelde eerste productie mogelijk maakt", zei John J. Christmann, CEO en president van Apache destijds, nadat de Kwaskwasi-1 ontdekking werd aangekondigd. Apache is de operator in Blok 58 waar de drie ontdekkingen van Suriname zijn gedaan.

Het in Noorwegen gevestigde Rystad Energy zei dat de offshore-activiteit in Latijns-Amerika naar verwachting zal herstellen vanaf 2021 met meer dan 3 miljoen vaten per dag in een piekproductie die naar schatting alleen al in 2025 in Brazilië en Guyana zullen worden voortgebracht. "Hiervan heeft meer dan 80% van de capaciteit break-even prijzen van minder dan US$ 45 per vat en zal het naar verwachting worden voortgezet ondanks de huidige marktomgeving. "

De fiscale voorwaarden van Guyana voor het Stabroek Block, samen met de ontdekkingen van hoge kwaliteit ruwe olie, hebben het voor exploitant ExxonMobil en zijn partners Hess en CNOOC mogelijk gemaakt om door te gaan met hun offshore-activiteiten.

"Ik heb met verschillende mensen in de industrie gesproken… zij deelden de mening dat Exxon in Guyana wil investeren vanwege de kwaliteit van de olie en de lage break-even-kosten om het eruit te halen. Ze zullen hier geld verdienen, gezien de fiscale voorwaarden," vertelde Bharrat Jagdeo, vicepresident van Guyana, deze maand aan verslaggevers op een persconferentie.

Voor investeerders die naar dit veelbelovende bekken kijken, zullen de kosten van het zakendoen en overwegingen zoals het wet- en regelgevingskader, veiligheid, respect voor de rechtsstaat en politieke stabiliteit bepalend zijn waar ze hun kapitaal kunnen aansluiten.

Met nieuwe regeringen die onlangs binnen enkele weken na elkaar zijn beëdigd in zowel Guyana als Suriname, hebben de twee landen nu een kans om nieuw leven in te blazen in de ontwikkeling. Ze hebben een kans om hun ontwikkeling aanzienlijk te versnellen met inkomsten uit de miljardenvaten oliebronnen die offshore worden ontdekt. De olievoorraden wekken hoop en versterken de band tussen twee van de kleinste naties van Zuid-Amerika.

Ambtenaren in beide landen hebben gezegd dat hun respectieve regeringen erop gebrand zijn ervoor te zorgen dat de voordelen voor hun mensen maximaal worden benut door de ontwikkeling van deze middelen.
Advertenties