VN: Klimaatverandering verdubbelt natuurrampen
12 Oct 2020, 16:40
foto
UNDRR-chef Mami Mizutori beschuldigde regeringen ervan niet genoeg te doen om klimaatgevaren te voorkomen en riep op tot een betere voorbereiding op dreigende rampen. (Foto: AFP)


De klimaatverandering is volgens de Verenigde Naties (VN) grotendeels de oorzaak van bijna een verdubbeling van het aantal natuurrampen in de afgelopen 20 jaar.  Het VN-bureau voor rampenrisicovermindering (UNDRR) zei dat er tussen 2000 en 2019 7.348 grote rampen hebben plaatsgevonden. Daarbij zijn 1,23 miljoen mensen overleden en zijn 4,2 miljard mensen getroffen. De rampen hebben de wereldeconomie ongeveer 2,97 biljoen dollar gekost.

Het aantal overtreft de 4.212 grote natuurrampen die tussen 1980 en 1999 zijn opgetekend met grote cijfers, staat in een nieuw rapport van het VN-bureau, The Human Cost of Disasters 2000-2019.

De sterke stijging was grotendeels toe te schrijven aan een toename van klimaatgerelateerde rampen, waaronder extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogte en stormen. Het rapport voegt eraa toe dat extreme hitte bijzonder dodelijk blijkt.

"We zijn opzettelijk destructief," vertelde UNDRR-chef Mami Mizutori aan verslaggevers in een virtuele briefing. "Dat is de enige conclusie die je kunt trekken als je de rampgebeurtenissen van de afgelopen 20 jaar bekijkt." Ze beschuldigde regeringen ervan niet genoeg te doen om klimaatgevaren te voorkomen en riep op tot een betere voorbereiding op dreigende rampen.

"De kansen worden tegen ons opgestapeld als we niet handelen volgens de wetenschap en vroege waarschuwingen om te investeren in preventie, aanpassing aan klimaatverandering en rampenrisicovermindering," voegde Mizutori eraan toe.

Het rapport ging niet in op biologische gevaren en ziektegerelateerde rampen zoals de coronaviruspandemie, die de afgelopen negen maanden meer dan een miljoen mensen heeft gedood en minstens 37 miljoen heeft besmet. Maar Mizutori suggereerde dat het coronavirus "het laatste bewijs was dat politieke en zakelijke leiders zich nog moeten aanpassen op de wereld om hen heen".

Volgens het rapport zijn er 6.681 klimaatgerelateerde gebeurtenissen geregistreerd sinds de eeuwwisseling, vergeleken met 3.656 tijdens de voorafgaande periode van 20 jaar. Terwijl grote overstromingen meer dan verdubbelden tot 3.254, waren er 2.034 grote stormen, vergeleken met 1.457 in de voorgaande periode.

Mizutori zei dat de volksgezondheidsautoriteiten en reddingswerkers "een zware strijd voerden tegen een steeds groter wordend tij van extreme weersomstandigheden". Hoewel betere paraatheid en systemen voor vroegtijdige waarschuwing hadden bijgedragen aan het terugdringen van het aantal doden bij veel natuurrampen, waarschuwde de VN-functionaris dat "meer mensen worden getroffen door de zich uitbreidende klimaatnoodsituatie".

Uit gegevens bleek dat Azië de afgelopen 20 jaar het hoogste aantal rampen heeft geleden met 3.068 van dergelijke gebeurtenissen, gevolgd door Amerika met 1.756 en Afrika met 1.192. In termen van getroffen landen stond China bovenaan de lijst met 577 evenementen, gevolgd door de Verenigde Staten met 467.

De dodelijkste ramp van de afgelopen 20 jaar was de tsunami in de Indische Oceaan in 2004, met 226.400 doden, gevolgd door de aardbeving in Haïti in 2010, waarbij ongeveer 222.000 mensen omkwamen.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April