Trinidad volgt kwestie landgenoot Ramsamooj in SPSB-onderzoek
12 Oct 2020, 11:39
foto
Politiek analist Derek Ramsamooj van Trinidad & Tobago.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Armery Browne, van Trinidad & Tobago volgt de situatie rond de arrestatie van de Trinidadaanse politiek analist Derek Ramsamooj in Suriname. Ramsamoodj is vorige week gearresteerd in het onderzoek naar vermeende fraude bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

De Trinidadaan wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, vervalsing, fraude en het handelen in strijd met de Anti-Corruptiewet. Ginmardo Kromosoeto, directeur van SPSB werd in augustus gearresteerd in het onderzoek naar vermeende wanpraktijken bij de bank. Het onderzoek is vorig jaar gestart.

De partner van Ramsamooj, Camille Pagee, heeft zaterdag echter gezegd dat Ramsamooj geen verdachte is en niet is gearresteerd. Ze zei dat ze heeft geïnformeerd of er aanklachten tegen hem waren. De politie zou hem hebben gezegd dat hij niet wordt aangeklaagd, maar ze hebben hem gevraagd te helpen bij het onderzoek.

Pagee merkte op dat de politie transacties onderzoekt die via de staatsbank SPSB zijn gegaan. Tijdens het onderzoek wordt contact opgenomen met elke persoon/onderneming die facturen heeft laten betalen door de SPSB. Ramsamooj zou in het verleden voor zijn peilingen en analyses en andere diensten via de SPSB zijn betaald. Pagee zei dat haar partner Ramsamooj samenwerkte met de politie.

Minister Browne zei zondag dat zijn ministerie de situatie in de gaten houdt via de afdeling Caribische Zaken en Consulaire Zaken van Caricom. Pagee vertelde aan de Trinidadaanse media dat volgens de informatie dat een aantal dagen de telefoon van Ramsamooj moest worden uitgeschakeld volgens de processen die worden toegepast op alle mensen die om informatie wordt gevraagd in het kader van het onderzoek. In de dagen waarop de telefoon van Ramsamooj was uitgeschakeld, was hij ook jarig. Volgens Pagee hebben veel mensen geprobeerd de politiek analist te bellen.

De Trinidadaanse media zeggen dat Ramsamooj een adviseur van de NDP was en het brein achter verkiezingen in het afgelopen decennium. In Trinidad zijn vragen gerezen over de schijnbare verdwijning van de politicoloog. Het nieuwe coronavirus, zeggen ze, was de reden voor de afwezigheid van Ramsamooj, maar hij is nog steeds betrokken bij het interpreteren (of berekenen) van de gegevens die veldwerkers hem hebben verstrekt.

De ervaren enquêteur heeft ook gewerkt in Grenada, St. Lucia, Trinidad en Tobago, Suriname, Belize, Guyana, St. Vincent en de Grenadines, Anguila en St. Kitts en Nevis.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April