Mogelijke mutatie coronavirus in Chili
12 Oct 2020, 04:45
foto
Hoewel mutaties van het virus al op andere plaatsen zijn waargenomen, moeten onderzoekers nog begrijpen wat het effect op mensen zal zijn. (Foto: Reuters)


Wetenschappers in Chili onderzoeken een mogelijke mutatie van het coronavirus in het zuiden van Patagonië, een verafgelegen regio nabij het punt van Zuid-Amerika waar de afgelopen weken een ongewoon besmettelijke tweede golf van infecties is opgetreden. Er zijn vragen gerezen toen de afgelegen regio Magallanes, die slechts één procent van de bevolking van het land uitmaakt, tot nu toe bijna 20 procent van de totale gevallen van Chili meldde, wat duidt op een mogelijke mutatie van het nieuwe virus.

Hoewel dergelijke mutaties al op andere plaatsen zijn waargenomen, moeten onderzoekers nog nagaan wat hun effect op mensen is. "Eerder deze week was het aantal mensen dat positief testte in Magallanes hetzelfde als hier in de hoofdstad, behalve dat Magallanes de laagste bevolkingsdichtheid van het land heeft, 170.000 versus acht miljoen in Santiago", zei Lucia Newman, correspondent van Al Jazeera in de Chileense hoofdstad Santiago.

"Experts zeggen dat er veel redenen kunnen zijn, waaronder het weer, maar ze kunnen niet uitsluiten dat de nieuwe component van het virus voornamelijk de schuld is."

Studies buiten Chili hebben ook aangetoond dat het coronavirus kan evolueren naarmate het zich aanpast aan zijn menselijke gastheren. Een vooronderzoek waarin de structuur van het virus werd geanalyseerd na twee infectiegolven in Houston, Verenigde Staten, ontdekte dat recente monsters een meer besmettelijke soort domineerden.

Wetenschappers zeggen dat de mutaties het virus besmettelijker kunnen maken, maar niet noodzakelijkerwijs dodelijker maken, en ze remmen ook niet noodzakelijkerwijs de effectiviteit van een mogelijk vaccin.

"Sommige van deze variabelen, zoals kou en wind, worden in verband gebracht met een grotere verspreiding in de wereld", vertelde Marcelo Navarrete van de Universiteit van Magallanes aan persbureau Reuters.

De Pan American Health Organization helpt Chileense wetenschappers om meer te weten te komen, vooral om te bevestigen of deze nieuwe versie van Covid-19 besmettelijker is dan eerdere onderdelen.
"Als die hypothese wordt gevalideerd, zou het natuurlijk zorgelijk zijn, want als de mate van besmetting die we in Magallanes zien zich over het hele land zou verspreiden, zou dat 25.000 nieuwe gevallen per dag betekenen, en dat is inderdaad een gevaarlijk scenario", zei de viceminister van Volksgezondheid, Arturo Zuniga.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April