Politieke Borrelpraat 633
11 Oct 2020, 22:43
foto


"En toen was er in een flits: een Blitzz."
"Mooi misbruik maken van dat quarantainegedoe."
"Ja, maar die vrijwillige tiendaagse quarantaine van mensen uit Nederland lukt niet; mensen zijn op straat gespot, dus óf vooraf in een duur hotel boeken óf op Schiphol tekenen dat je SRD 5.000,- dokt voor thuisbewaking.
"Maar die Blitse bewakingsorga werd snelsnel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met een onbekende stroman die moest dienen als blikvanger, stofvanger, rookgordijn en buffer voor de werkelijke 'boy' of 'boys' achter de schermen. Dat is toch geen zuivere koffie?"
"Dan begin je die stroman alvast stevig aan de tand te voelen."
"En natuurlijk schuift een ieder de verantwoordelijkheid voor dat Blitse contract van zich af, dat kunnen we toch zo goed in dit land: a no mi."
"Maar dat intussen opgezegd contract was toch op een brievenhoofd van onze Steeds Laat Maatschappij afgedrukt?"
"Minister Jubilaantje heeft beloofd dat er een héééééél diepgaand onderzoek in deze case zal komen."
"Ja, ja, we kennen de uitkomst van dit soort onderzoeken al."
"Net zoals ten tijde van skatje Doewet. Een paar mensen hadden toen toch ook zo een soort contract al getekend, toen mevrouw Tex van Ready de onkan van die peperdure bewaking bij huisquarantaine via de social media naar buiten bracht."
"Doewet bin wraak; dwars door haar Covid-mask ie ben kan syi ing spangspang fesi."
"Dus we zijn echt in dat zelfde toneelstuk, diezelfde film, datzelfde scenario beland, alleen maar met andere spelers."
"En dan die ophef over Steffie Blokkie die in Nederland aan het Parlement mededeelt dat hij niet rechtstreeks communiceert met Lonneman, die in Nederland wegens drugstransport is veroordeeld."
"Pot kan de Blok op, eeh, andersom. Zij willen weer voor ons bepalen; die bakra’s respecteren ons niet."
"Ik vind dat de Nederlandse overheid gelijk heeft; wij moeten ervoor zorgen dat we geen bankrovers, drugshandelaren en massamoordenaars in topfuncties plaatsen."
"Maar de Fransen hebben daar minder problemen mee."
"Omdat ze met een honderden kilometers lange, heel moeilijk te controleren grens met ons zitten, met duizenden Lonnemannen, Lonnevrouwen en Lonnekinderen die aan beide zijden wonen, met een hoop ongeregeld daartussen en onze Lonneman & Co lijkt daar de boel wel te kunnen controlen."
"Ach, Lonneman ligt er niet wakker van, wakker om, wakker bij, wakker aan, wakker op, wakker tegen. Hij is Bigi Bravo Lonnie, de dappere Wakkere."
"Maar wat vinden jullie van de steeds weer oplaaiende discussie om de Surinaamse munt te vervangen door de US-dollar?"
"O, dat ding van dat dollariseren van onze munt? Ik vind het maar tijdverlies. Als je niet in je eigen auto kan rijden, die wagen zit vol deuken, bumper e hanga, doro taj nanga draad, ruit is vervangen door plastic, uitlaat e poer blaka smoko, omdat je je niet houdt aan de verkeersregels, je onderhoudt je wagen niet, dan denk je dat je goed zal rijden in de nieuwe, moderne, fonkelnieuwe wagen van je overbuurman?"
"En niemand van die dromers vertelt tijdens die discussie dat je als overheid aan strenge voorwaarden moet voldoen voordat de Centrale Bank van de USA toestemming geeft om zijn dollar bij jou in te voeren."
"En niemand van die mooiweerpraters vertelt tegen welke koers al die miljarden aan Surinaams geld vervangen zullen worden door Amerikaans geld. Echt niet tegen één op 14."
"Doe als mooi-meisje Alice Mafo met haar: Wan dalla gi wan dalla."
"Dat was een schitterende politieke slogan, maar je moet toch goed idioot zijn om te geloven, dat als je SRD 3.000 verdient, je bij dollarisatie ook US$ 3.000 zal krijgen. Je krijgt waarschijnlijk US$ 60."
"Het is jammer dat goed geschoolde mensen zich laten meeslepen door dit luchtkastelen-gebabbel dat we onze SRD zomaar, patsboem, gaan kunnen vervangen door de US-dalla. Leer eerst gedisciplineerd omgaan met je eigen munt, zoals dat zeker tot de jaren zeventig van de vorige eeuw gebeurde. We hadden toen toch een vaste koers ten opzichte van de US-dalla?"
"Laten we liever gaan nadenken hoe we bijvoorbeeld onze kipproductie minder afhankelijk kunnen maken van importcomponenten, zoals karoe oftewel mais, dat hier welig groeit."
"We willen niet aan landbouw doen."
"Is niet waar, als dat gemechaniseerd gebeurt zoals de rijstteelt in Nickerie, dan ga je zien hoeveel jongeren in de landbouw zullen gaan."
"Vooral als ze verzekerd zijn van de afzet van hun product, vanwege een gegarandeerde opkoopprijs."
"Tussen haakjes: moet onze overheid die Chinese baggeraar nog steeds een boete van US$ 70.000 per dag betalen?"
"En is dat naar dieftigheid riekende wurgcontract met die meneer van de nationale busdienst dat op de valreep was getekend, nog steeds geldig?"
"En zal de export van rondhout nu eens echt eindelijk verboden worden, zoals de Matawai-krutu eist?"
"En wanneer zal de import van kwik verboden worden, zodat het steeds moeilijker wordt om dat op de goudvelden te gebruiken?"
"Tjaan, please, give me the answers to these questions, instead of all those promises you do all around the country."
"Op die alsmaar belovende regeertop hoeven we in feite niet te rekenen. We zijn weer eens op onszelf aangewezen en op onze reserves die razendsnel slinken."
"En door dat Covid-gedoe blijft de grote stroom passagiers uit Holland uit."
"Ze wilden daar toch in de zomer de teugels vieren? Nu zitten ze weer met een uitbraak."
"Ik heb echt geen reden om straks 45 jaar Srefidensi groots te vieren."
"En als het zo doorgaat met Corona moeten we er rekening mee houden dat ons owru-yarifestijn dit jaar een mager festijntje zal worden."
"Klopt. En we moeten ons aan de Covid-protocollen blijven houden, meer in de tuin in de zon bezig zijn en gezonder eten, zoals de pres ons adviseert."
"Nou, als ik de foto’s uit Nickerie mag geloven, is daar onlangs flink door Pres & Co feest gevierd, zonder inachtneming van de Covid-regels."
"Zal Anwar deze foto’s ook wijzen in z’n Covid-praatje?"
"Jullie zeuren. Pres heeft toch zijn excuses aangeboden?"
"Intussen lijken onze puntbroodjes kleiner geworden, het casinobrood korter en de chocomel wat wateriger, tja, zo hobbelen we voort."
"Proost daarop, jongens. En sparen jullie nu al om straks flink wat vuurwerk te gaan verschieten?"
    
Rappa
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April
Saturday 13 April