Unicef: Meisjes doorbreken barrières
11 Oct 2020, 16:56
foto
Mijn stem, onze gelijkwaardige toekomst is het thema voor de Internationale Meisjesdag 2020. (Foto: Unicef)


Vijfentwintig jaar geleden kwamen zo'n 30.000 vrouwen en mannen uit bijna 200 landen aan in Beijing, China, voor de Vierde Wereldvrouwenconferentie, vastbesloten om vrouwenrechten als mensenrechten te erkennen. De conferentie mondde uit in de goedkeuring van de Verklaring en het Actieplatform van Beijing: de meest omvattende beleidsagenda voor gendergelijkheid.

In de jaren die volgden, drongen vrouwen aan op deze agenda en leidden ze wereldwijde bewegingen over kwesties variërend van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten tot gelijke beloning. Tegenwoordig zijn deze bewegingen uitgebreid. Ze worden georganiseerd door en voor adolescente meisjes - meisjes uit alle lagen van de bevolking die moedig actie eisen tegen discriminatie, geweld en slechte leermogelijkheden.

Elk jaar op 11 oktober, de Internationale Dag van het Meisje, lanceert UNICEF een jaarlijkse campagne met meisjes om hun stem te versterken en op te komen voor hun rechten. Laten we dit jaar, onder het thema “Mijn stem, onze gelijkwaardige toekomst”, de kans grijpen om een betere wereld te bedenken, geïnspireerd door adolescente meisjes - energiek en erkend, meegeteld en waarin is geïnvesteerd.

Terwijl adolescente meisjes over de hele wereld hun macht als veranderaars laten gelden, zal de International Day of the Girl 2020 zich richten op hun eisen om:
- Vrij te leven van gendergerelateerd geweld, schadelijke praktijken en hiv en aids;
- Nieuwe vaardigheden te leren voor de toekomst die ze kiezen;
- Een generatie activisten te leiden die sociale verandering versnelt.

Platform voor actie
De verklaring en het actieplatform van Beijing is de meest vooruitstrevende blauwdruk ooit om de rechten van niet alleen vrouwen maar ook meisjes te bevorderen. Nu, bijna 25 jaar later, blijft het Actieplatform een krachtige basis om de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid te beoordelen. Het roept op tot een wereld waarin elk meisje en elke vrouw al haar rechten kan realiseren, zoals vrij leven van geweld, naar school gaan en deze afmaken, kiezen wanneer en met wie ze trouwt en gelijk loon verdienen voor gelijk werk.

Het actieplatform roept de wereldwijde gemeenschap specifiek op om:
- een einde te maken aan alle vormen van discriminatie van meisjes;
- een eind te maken aan negatieve culturele attitudes en praktijken tegen meisjes;
- de rechten van meisjes te bevorderen en te beschermen en het bewustzijn van hun behoeften en mogelijkheden te vergroten;
- een einde te maken aan discriminatie van meisjes bij onderwijs, ontwikkeling van vaardigheden en opleiding;
- een einde te maken aan discriminatie van meisjes op het gebied van gezondheid en voeding;
- een einde te maken aan de economische uitbuiting van kinderarbeid en jonge meisjes te beschermen op het werk;
- geweld tegen meisjes uit te roeien;
- het bewustzijn van meisjes te bevorderen over en deelname aan het sociale, economische en politieke leven;
- de rol van het gezin te versterken bij het verbeteren van de status van meisjes.
Advertenties