Medische laboratoria willen spoedbijeenkomst met Survam
11 Oct 2020, 06:39
foto


Na de fysiotherapeuten en algemeen artsen trekken nu ook de medische laboratoria (Health Control, Medilab en MyLab) aan de bel. Ruim twee jaar geleden hebben de particuliere medische laboratoria de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) benaderd voor noodzakelijke aanpassingen van de tarieven voor laboratorium verrichtingen. De vele inspanningen van de laboratoria, inclusief het – op verzoek van de Survam - laten calculeren van de kostprijs, hebben niet geresulteerd in een tariefsaanpassing. 

Terwijl de laboratoria in afwachting zijn op een – door de assurantiemaatschappijen aangekondigde directiemeeting - besluit de SURVAM eenzijdig, de Zorgraad in te schakelen voor bemiddeling. De lab-tarieven die nu gehanteerd worden zijn voor het laatst aangepast toen de officiële wisselkoers SRD 3.35 voor 1 US dollar bedroeg. De laboratoria draaien voor 55% op buitenlandse leveranciers voor wat betreft de aankoop van reagens en verbruiksmiddelen. De situatie is nu, zeker met de nieuwe unificatie koers van SRD 14.29, onhoudbaar geworden, stellen de medische laboratoria. 

In het thans circa twee jaar durende traject voor de noodzakelijke tariefsaanpassing hebben de laboratoria steeds hun diensten gecontinueerd. De laboratoria betreuren het dat de urgentie van de tariefsaanpassing niet vanaf de start van de gesprekken in januari 2019 ter harte is genomen door de Survam en dat hierdoor de continuïteit van de dienstverlening
nu in gevaar wordt gebracht. 

In een laatste poging tot overeenstemming te komen hebben de laboratoria een spoedmeeting aangevraagd met de Survam directies om vóór 16 oktober tot een overeenkomst te komen en zodoende eventueel ongemak voor de patiënt/cliënt te voorkomen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April