Delta na ravage Louisiana nu tropische depressie
10 Oct 2020, 18:41
foto


Orkaan Delta is na zijn doortocht door Louisiana naar Mississippi zaterdagochtend verworden tot een tropische depressie. Delta stormde vrijdag aan land in het zuidwesten van Louisiana als een storm van categorie 2. De orkaan scheurde dekzeilen van al beschadigde daken en slingerde het puin dat langs de wegen was opgestapeld alle kanten op in zijn pad van vernietiging. Zes weken eerder had orkaan Laura het gebied slagen toegebracht waar het nog niet van hersteld is.

Het centrum van de orkaan kwam rond 18.00 uur aan land in de buurt van de stad Creole - een afstand van slechts ongeveer 25 km van waar Laura in augustus toesloeg. Delta accumuleerde topwinden van 160 km per uur, maar verzwakte al snel. Binnen een uur nadat het aan land was geraakt, degradeerde het National Hurricane Center het tot een storm van categorie 1 met windsnelheden van 135 km per uur.

Toch waarschuwden voorspellers dat Delta de kust beukte met een levensbedreigende stormvloed die tot 3,5 meter kon reiken. Er werden waarschuwingen gegeven voor plotselinge overstromingen voor een groot deel van het zuidwesten van Louisiana en delen van het naburige Texas.

Bij Freshwater Canal Locks in Louisiana meldde een waterpeilmeter een overstroming van meer dan twee meter boven het maaiveld, zei het orkaancentrum.

Lake Charles, een paar kilometer ten westen van de geplande landingsplaats, kreeg laat op de vrijdagmiddag zware regenval en windstoten van 100 km per uur. Port Arthur, Texas, nog verder ten westen van de landingsplaats, meldde 13 centimeter regen en windstoten van 100 km per uur.

De burgemeester van Lake Charles, Nic Hunter, zei dat de laatste storm zeilen van huizen in de stad rukte - waar naar schatting 95% van de gebouwen door Laura waren verwoest. Toen Delta arriveerde, stonden stapels beschimmelde matrassen, afgezaagde bomen en ander overgebleven puin in de grotendeels lege straten van de stad. Hunter zei dat een deel van dat puin werd rondgeslingerd en in straten dreef.

"Ik ben nu in een gebouw met een zeildoek erop en alleen het geluid van het zeil dat op het gebouw klappert, klinkt als iemand die met een hamer op het gebouw slaat," zei Hunter. "Het is behoorlijk intens."

Meer dan 330.000 huizen en bedrijven in Louisiana en het naburige Texas kwamen vrijdag kort nadat de storm aan land kwam, zonder elektriciteit te zitten. Langs delen van de noordelijke Golfkust werden zware regenval en een stormvloed tot 3 meter verwacht.

"De combinatie van een gevaarlijke stormvloed en het getij zal ervoor zorgen dat normaal gesproken droge gebieden nabij de kust worden overstroomd door stijgend water dat vanaf de kustlijn landinwaarts beweegt", zei het orkaancentrum vrijdag.

Vanaf zaterdag 11.00 uur bevond Delta - de vroegste storm met de 25e naam ooit - zich 104 km ten noordwesten van Jackson, Mississippi en bewoog zich met een snelheid van 25 km per uur naar het noordoosten. De maximale aanhoudende wind daalde tot 56 km per uur terwijl de storm over land trok.

Delta is een opmerkelijke storm geweest. Het was de eerste orkaan genoemd naar een letter in het Griekse alfabet dat aan land kwam in het continentale VS; het was de tweede storm genoemd naar een letter in het Griekse alfabet om aan land te komen in het continentale VS na tropische storm Beta, die op 21 september aan land kwam nabij Port O'Connor, Texas.

Delta was de sterkste storm ooit genoemd naar een letter in het Griekse alfabet, die de orkaan Beta (2005), die 185 km per uur bereikte, overtrof; Het was de snelste storm die in kracht toenam van tropische depressie tot storm van categorie 4 in de moderne records. Delta versloeg orkaan Keith (2000) met zes uur voor de snelste intensivering;
De 10e genoemde storm die aan land komt in het continentale VS, waarmee het record van negen in 1916 wordt overtroffen; Delta was ook de vierde storm die dit jaar aan land kwam in Louisiana, samen met de tropische stormen Cristobal en Marco en orkaan Laura; Het is de vroegste 25e benoemde storm die ooit is ontstaan; Delta is de derde grote orkaan van het seizoen 2020, naast Laura en Teddy, die allebei categorie 4 waren; Het is de op een na sterkste orkaan dit jaar in het Atlantische bekken  met winden va 233 km per uur.  Laura was het sterkst met winden van 241 km per uur.

Het drukke orkaanseizoen 2020, dat 25 stormen heeft gekend, wedijvert met het seizoen 2005, dat een recordaantal van 27 stormen had. Opmerkelijk is dat geen van de negen stormen die dit jaar op het vasteland van de VS aan land zijn gekomen, Florida heeft getroffen. Oktoberstormen bedreigen Florida vaak als ze naar het noorden en vervolgens naar het noordoosten trekken.

De Golfkust is lang niet zo gelukkig geweest. De regio werd in september twee keer getroffen. Orkaan Sally kwam op 16 september aan land in de buurt van Gulf Shores, Alabama, vijf dagen voor de tropische storm Beta.

Twee stormen troffen de Golfkust in augustus in een tijdsbestek van 72 uur toen orkaan Laura en tropische storm Marco aan land kwamen. In juli landde orkaan Hanna in Zuid-Texas en in juni landde de tropische storm Cristobal in Louisiana.

Omdat 2020 La Niña jaar is, verwachten voorspellers dat de stormactiviteit in het late seizoen in oktober zal toenemen en mogelijk zelfs tot in november zal doorzetten. Het orkaanseizoen eindigt officieel op 30 november.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April