Binnenland ingenomen met presidentiële delegatie te Pusugrunu
10 Oct 2020, 00:00
foto
President Chan Santokhi wordt verwelkomd te Pusugrunu vrijdag. De presidentiele delegatie overnacht ter plekke.


De gezagsdragers uit het binnenland en de Matawai-gemeenschap zijn ingenomen met de presidentiele delegatie die dit weekend te Pusugrunu doorbrengt. De granmans, kapiteins en basja's van de Marron en Inheemse stammen zijn in een gran krutu bijeen, die gehouden wordt door A Marron Kompas, onder leiding van Leo Brunswijk. Er zijn eerder soortgelijke krutu's gehouden door deze organisatie (voorheen Commissie 10 oktober 2018). De organisator denkt dat nu daadwerkelijk spijkers met koppen zullen worden geslagen door de regering. 

President Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en zestal ministers zijn hartelijk verwelkomd op Pusugrunu. De president heeft in zijn inleiding aangegeven dat hij oor heeft voor de problemen van het binnenland. Hij kijkt uit naar de uitkomst van de krutu. Soulamy Laurens, fungerend directeur van Bureau Eenheid van het Kabinet van de President, zegt in gesprek met Starnieuws dat het resultaat van de krutu, zaterdag - de Dag van de Marrons - gepresenteerd zal worden aan de regering. Hoewel de regeringsdelegatie ter plekke is, worden de besluiten door de stammen genomen.  


President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk krijgen applaus. Links dc Walter Bojanski. 

Op de gran krutu zullen diverse onderwerpen waarmee het binnenland te maken heeft aan de orde worden gesteld. Ook zullen oplossingsmodellen worden aangedragen. Brunswijk heeft aangekaart dat de 'Marrondag' niet zal worden gebruikt om te feesten, maar om stil te staan bij de knelpunten die nu eindelijk moet worden aangepakt. Daarom is er voor gekozen om de krutu te ondersteunen. 

De ministers van Regionale Ontwikkeling & Sport (Gracia Emanuël), Natuurlijke Hulpbronnen, Justitie & Politie, Defensie, Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken, Landbouw, Veeteelt & Visserij, Diana Pokie (Grondbeleid en Bosbeheer) en Binnenlandse Zaken zijn aanwezig op Pusugrunu. De regeringsdelegatie blijft overnachten. Indien er technische vragen zijn tijdens de krutu, kunnen de mensen gelijk terecht bij ministers om deze te bespreken. Laurens merkt op dat voor de Matawai-gemeenschap deze bijeenkomst historisch is. De stam voelt zich bijzonder vereerd door de hoge gasten en de keuze voor het houden van de gran krutu in Pusugrunu. Minister Gracia Emanuël is afkomstig uit dit gebied. Zij werd enthousiast verwelkomd door de bevolking. 


Advertenties