Minister Sewdien heeft open oor voor visserijsector
09 Oct 2020, 02:21
foto
De vissers klagen al jaar en dag over de illegale praktijken in de visserijsector.


Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is ingenomen met de petitie die vissersorganisaties hem donderdag hebben aangeboden. In het schrijven wordt gewezen op ongeregeldheden binnen de visserijsector, van te grote netten en motorcapaciteit tot oneerlijke concurrentie. Sewdien zegt dat hij hard zal optreden tegen de geconstateerde zaken. "Het gaat om een duurzame natuurlijke hulpbron en daar moeten wij zuinig op zijn."

De petitie-indieners wijzen op overtredingen van de vergunningsvoorwaarden. Zo moet het motorvermogen maximaal 500 pk zijn. De trawlers worden niet alleen voorzien van grote motoren, maar ook van langere netten. Ook zijn de grote trawlers voorzien van twinriggers in plaats van de enkele bodemtrawl. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van drie lieren, waardoor er binnen korte tijd een grotere vangst wordt binnengehaald.

De indieners zeggen dat zij door deze zaken niet kunnen praten van duurzame visserij. Zij lijden enorm veel schade, terwijl de kosten om hun bedrijfsvoering voort te zetten maar blijven toenemen. Ze voorspellen dat hun bedrijven door het mismanagement van de afgelopen jaren, gedwongen zullen zijn op halve kracht verder te gaan of te sluiten. Bij dit scenario zullen heel wat arbeidsplaatsen in gevaar komen.

Minister Sewdien die zelf uit de sector komt, zegt dat zo'n 6.000 tot 7.000 mensen direct betrokken zijn bij de visserij, indirect gaat het om ongeveer 10% van de bevolking. Hij merkt op dat Suriname de beste visgronden heeft van het Caribisch Gebied en dat er daarom niet alleen van de Guyanezen, maar ook door "onze eigen mensen" illegaliteit plaatsvindt. Hij gaat de punten opgenomen in de petitie, serieus aanpakken en verwerkten tot actiepunten. "Indien nodig zal ik internationale assistentie erbij halen."

De petitie-indieners vragen ook te overwegen om de jaarlijkse vergunningskosten per boot van US$ 3.500 te verlagen. De petitie is ingediend door de SIFCO -Suriname Industrial Fisheries Cooperative- (waar negen bedrijven zijn aangesloten), Viscol (Vissercollectief) en Sunfo (Suriname National Fisherfolk Organization).

Bij het bezoek van de regering aan Nickerie op 4 oktober heeft vicepresident Ronnie Brunswijk de vissers ook gevraagd zich te houden aan de regels. De regering gaat kijken naar wat het beste is voor de sector. Zo zal zij werken aan de infrastructuur en deze naar acceptabele internationale standaarden brengen. President Chan Santokhi zei dat de regering de sector zal ondersteunen, maar dat de vis dan ook hier moet blijven. De visserijsector draagt bij aan de economie en moet volgens de president daarom beschermd en behouden blijven.
pdf-icon.gif petitie_visserijsector_lvv_20201008.pdf                
Advertenties