Nauwelijks aandacht voor Dag der Agrariërs
08 Oct 2020, 16:16
foto
Terwijl beleidsmakers de mond vol hebben over de agrarische sector, blijft de landbouwer dwars door alle tegenslagen keihard doorgaan met produceren.


Suriname herdenkt sinds 2014 op 8 oktober de Dag der Agrariërs. Niet alleen in Suriname maar overal op de wereld komen agrariërs steeds meer onder druk te staan, omdat ze steeds meer voedsel moeten produceren, onder steeds meer uitdagende omstandigheden. Daarnaast neemt het aantal boeren steeds verder af. Swami Girdhari, lid van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps) zegt dat de agrarische sector de zwaarste klappen krijgt.

Hij merkt op dat de problemen in de sector ongekend groot, gigantisch zijn. Te midden van al deze problemen lukt het de agrariërs om de samenleving toch elke dag te voorzien van lokaal geproduceerde veilig voedsel. "Ondanks de Covid-19-crisis zorgt de Surinaamse agrariër in stad, district en binnenland ervoor dat wij de beschikking hebben over veilig voedsel." Hij voegt eraan toe dat als morgen de grenzen worden gesloten, we nog steeds over veilig voedsel zullen kunnen beschikken. "En dat alleen dankzij de wilskracht en volharding van de agrariërs." Voor de vrouwelijke agrariërs spreekt Girdhari een speciale ode uit.

Assembleelid Radjendre Debie zelf afkomstig uit het district Saramacca zegt dat 45% van de groenten en fruit die lokaal wordt geproduceerd uit zijn district afkomstig is. "Suriname beschikt over enorm veel vruchtbare landbouwgronden, water en een klimaat dat uitermate geschikt is voor de groente-, aardvruchten- en fruitsector." Hij laat er geen twijfels over bestaan en zegt dat het district Saramacca de groente- en fruitschuur van het land is.

In de afgelopen jaren is de Dag der Agrariërs groots herdacht. Dit jaar gaat de dag schijnbaar ongemerkt voorbij aan de autoriteiten. Terwijl Debie de beleidsmakers vraagt om de agrarische productie te verduurzamen door verwerking en/of conservering, blijft Girdhari met veel vragen achter. Hij wijst erop dat de regering in de ingediende begroting voor 2021 SRD 162 miljoen heeft opgebracht voor een agro industrieel park. In de memorie van toelichting staat dat het project als is begonnen. "Dit gaat blijkbaar om de LR-deal waarbij er modelbedrijven voor pluimvee, veeteelt en een kassenproject is inbegrepen."



Girdhari merkt op dat de Surinaamse agrariërs heel jaloers worden als ze dit soort dingen zien, terwijl zij zelf heel weinig van de overheid zien richting Surinaamse agrariërs. "We kijken uit naar de besteding van de middelen en hoeveel er zal worden uitgetrokken voor investeringen in de agrarische sector en het ontwikkelen van verwerkingsbedrijven." Cynisch vraagt hij "of zal de overheid aardappelen en uien gaan importeren.?"

De regering heeft aangegeven dat zij zoekt naar een lening van US$ 2 miljard. Interessant voor Girdhari is hoeveel van dit geld naar de agrarische sector gaat en hoe de Surinaamse overheid de agrarische sector gaat inzetten als belangrijke spil voor de economische ontwikkeling.

Hij vat het probleem van de agrariërs samen tijdens de Covid-19-crisis: "sterke afname verkoop, afzet en export. Er is een enorme omzet- en winstdaling." Girdhari voegt eraan toe dat we beleidsmakers veel horen praten over de agrarische sector, maar dat er tot nog toe weinig daden naar de sector toe zijn. Hij hoopt dat er in de komende tijd verandering daarin komt, "omdat het erop lijkt dat de agrarische sector niet wordt gekend en gehoord." Het Veaps-lid verwijst daarbij naar de kredietfaciliteit die de Centrale Bank heeft geschapen voor bedrijven, maar waar met geen woord wordt gerept over de agrarische sector.

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April