Gaaman Aboikoni presenteert plannen stam in paleis
08 Oct 2020, 08:00
foto
Het grootopperhoofd van de Saramaccaners, Albert Aboikoni. Hij en de vereniging Saamaka Wosu zijn ontvangen op het presidentieel paleis.


Gaaman Albert Aboikoni en de coöperatieve vereniging Saamaka Wosu (Saramaccaans huis) hebben woensdag van gedachten gewisseld met vertegenwoordigers van president Chan Santokhi. Saamaka Wosu, waarin de Saramaccaanse gezagdragers vertegenwoordigd zijn, heeft reeds nagedacht over hoe de 'Saamaka lio' tot ontwikkeling moet worden gebracht. De organisatie is van mening dat haar plannen op één lijn moeten zijn met die van de centrale overheid. 

Er zijn verschillende voorbeelden aangehaald van uitdagingen waarmee 'Saamaka lio' te kampen heeft. Zo moet het onderwijssysteem afgestemd zijn op de behoefte van de gemeenschap. Door lokale bedrijven te stimuleren, kan werkgelegenheid worden gecreëerd. Transport is eveneens een uitdaging. Aangekaart werd dat het belangrijk is om over duurzame elektrificatie te beschikken om de ontwikkeling in gang te brengen. 


De vergadering in het presidentieel paleis. 

De vertegenwoordigers van de president hebben de problemen en oplossingen aangehoord, zegt adviseur Stanley Dijksteel aan Starnieuws. Ook is met de delegatie de beleidsinzichten van de regering uitgelegd over afstandsonderwijs, duurzame energie en andere punten die zijn aangehaald. Het grootopperhoofd liet optekenen dat de vereniging voorstelt dat de overheid een werkgroep moet instaleren met deskundigen die kennis en ervaring hebben met de Saamaka gemeenschap om zo effectief te kunnen samenwerken. Aan de gaaman is uitgelegd dat het Kabinet van de President alsook de ministers van alle delen van het land zijn, dus zal de expertise niet ontbreken. 

Er is ook specifiek aandacht gevraagd voor de uitdagingen in Brokopondo door hoofdkapitein Henk Finisie. Hij gaf aan dat het waterprobleem van Brownsweg nog niet is verholpen. Hij vroeg ook de aandacht voor de openingsprotocollen van de winkeliers. Hij gaf aan dat zij sinds de Covid-19 situatie in het land de deuren niet openen maar ook dat de prijzen constant worden aangepast. De vertegenwoordiger van de president adviseerden om de districtscommissaris te betrekken op de eerste plaats omdat overtollig personeel kan worden ingezet om te helpen met de prijscontrole, zoals dat nu in Saramacca gebeurt. 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April