Tariefverhoging schoolvervoer en uitbetaling heet hangijzer
08 Oct 2020, 00:00
foto


Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), hoopt dat de leden die diensten hebben verricht in augustus voor schoolvervoer, deze week nog wordt uitbetaald. Een deel van de mensen is voor juli uitbetaald. 45% van de bussen staat nog in de garage, terwijl ook niet alle boten varen. Wie in staat was brandstof te betalen, heeft wel gereden. Themen zegt in gesprek met Starnieuws dat de tarieven zeker met 80% omhoog moeten. 

Door de unificatie van de wisselkoers en de governmenttake zijn de brandstofprijzen de lucht ingegaan. Het is volgens Themen logisch dat de tarieven ook aangepast dienen te worden. Hij wijst erop dat door de Covid-pandemie zes maanden geen werkzaamheden konden worden verricht. Slechts de examenklassen zijn naar school gegaan in juli en augustus. Er wordt betaald over de gewerkte dagen. Themen merkt op dat bushouders ook chauffeurs en monteurs in dienst hebben. Die moeten ook worden betaald. 

De stukken van augustus zijn reeds in orde en intussen zijn ze bij de Centrale Betaaldienst. Het moet volgens de voorzitter van de OBS mogelijk zijn om deze week uit te betalen, zodat iedereen weer aan het werk kan. Wie niet rijdt of vaart komt door overmachtssituatie, want er is geen geld om brandstof te betalen en een onderhoudsbeurt te geven aan de bussen. Ook veel boothouders moeten noodgedwongen hun boten aan de ketting houden. Vanaf 20 maart ligt het werk stil. Het binnenland heeft nog meer te verduren, merkt Themen op. Daar moet voor een liter brandstof tussen de SRD 23 en SRD 25 worden betaald. 

De OBS heeft onderwijsminister Marie Levens gevraagd om deze week ontvangen te worden. Het is nodig om over de tariefverhoging te praten, om zo het schoolvervoer veilig te stellen, zegt Themen. Hij hoopt dat zaken vlot worden afgehandeld, want mensen kunnen hun hoofd nauwelijks meer boven water houden. De grootste kostenpost voor bus- en boothouders is brandstof. Het schoolvervoer is gedeeltelijk opgestart zonder dat de aanpassing van de tarieven rond is. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April