E-learning programma voor moeder en kindzorg
07 Oct 2020, 15:32
foto
Bestuursvoorzitter van Perisur, Manodj Hindori, geeft inleiding tijdens training van community werkers. (Foto: Perisur)


Het twinningproject ‘Zorg in de hand’ van Stichting Perisur en Health[e]-
Foundation uit Nederland in samenwerking met de buurtorganisaties Stiwewa uit Winti Wai en Stibula uit Latour is van start gegaan met de training van de eerste groep van 34 gemeenschapswerkers. De training bevat acht lesmodules die de gemeenschapswerkers hard nodig hebben bij hun werk op het gebied van moeder en kindzorg. 

Onderwerpen die tijdens de training aan bod komen zijn gezonde voeding; zorg voor pasgeborenen en baby’s; veilige seks; drugsmisbruik en verslaving; communicatie en relaties; en bereiken van jongeren. Deze kennisverruiming komt goed van pas bij het werken met jongeren, zwangere vrouwen, tienermoeders en jonge moeders in achterstandswijken.
Tijdens de kick-off workshop, gehouden in het Sint Vincentius Ziekenhuis, werden de deelnemers geïntroduceerd in het blended learning concept, een combinatie van workshops en e-learning. De e-learning modules kunnen de deelnemers volgen op een door het project aangeleverde tablet, waardoor zij in staat zijn de e-learning offline, in hun eigen tijd en op afstand te volgen. 

Manodj Hindori en Ashna Hindori-Mohangoo van Perisur benadrukten het belang van e-learning in de gezondheidssector. “De Covid-19 pandemie heeft juist nu de kracht van e-learning laten zien, waarbij gezondheidswerkers en gemeenschapswerkers op afstand door kunnen blijven leren en hun kennis up to date kunnen houden, wat positieve effecten heeft op de kwaliteit van de geleverde zorg”, aldus de projectuitvoerders. Middels dit project Zorg in de hand wil Perisur bijdragen aan het verminderen van de moedersterfte en babysterfte in Suriname.

Robby Berghout van Stiwewa en Wilgo Koster van Stibula waren beiden lovend over het trainingsprogramma van Perisur en Health[e]Foundation, omdat het helemaal past binnen hun eigen werk in achtergestelde gemeenschappen. Ook Usha Schalkwijk, die namens de twinningsfaciliteit Suriname Nederland het woord voerde, verwelkomt het project. “Iedere Surinamer verdient een kans, uit welke buurt je ook niet komt” was haar stellige mening.

Health[e]Foundation startte in 2003 met het aanbieden van nascholing middels e-learning aan gezondheidswerkers in de meest afgelegen gebieden. Professor Fransje van der Waals, oprichtster van Health[e]Foundation en projectleider Nadine Pakker: “Onze e-learning onderscheidt zich doordat deze offline functioneert, dit stelt ook gemeenschapswerkers uit bijvoorbeeld het binnenland in staat om deel te nemen.”

De verschillende modules van de nascholing zijn gereviseerd door Surinaamse experts en richten zich op uiteenlopende maatschappelijke thema’s waarmee de gemeenschapswerkers in staat worden gesteld om de opgedane kennis over te dragen op hun doelgroep in de gemeenschap. 

Gezien de huidige situatie rondom Covid-19 vond de workshop op 3 oktober plaats in aangepaste vorm waarbij de Nederlandse projectpartner Health[e]Foundation virtueel deelnam vanuit Amsterdam en Perisur de workshop leidde in kleine groepen. De 34 deelnemers hebben vier maanden de tijd om het e-learning trainingsprogramma af te ronden, waarna de geslaagden een certificaat van de universiteit van Amsterdam zullen krijgen. 
Advertenties