Zanger Johnny Nash is niet meer
07 Oct 2020, 07:29
foto
Van de hitsingle van Johnny Nash, I Can See Clearly Now werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. (Beeld: BBC)


De Amerikaanse reggae en pop singer-songwriter Johnny Nash, is overleden. Hij werd vooral bekend van de hit I Can See Clearly Now uit 1972. Zijn familie heeft zijn overlijden bekendgemaakt. Nash is 80 jaar geworden.

Nash, wiens gezondheid achteruitging, stierf dinsdag een natuurlijke dood in zijn huis, vertelde zijn zoon aan Amerikaanse media. De muzikant begon als kind te zingen en maakte zijn debuut op het grote label met het nummer A Teenager Sings the Blues uit 1957.

Nash, geboren in Houston, was één van de eerste niet-Jamaicaanse zangers die reggaemuziek opnam in Kingston, Jamaica. Van zijn single I Can See Clearly Now werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het nummer bereikte de top van de Billboard Hot 100-hitlijst in 1972, waar hij vier weken bleef staan. Hij had ook een nummer één hit in het Verenigd Koninkrijk in 1975 met Tears on My Pillow.

Volgens zijn officiële website hielp Nash reggaelegende Bob Marley met het ondertekenen van een platencontract.

Nash's covers van nummers zoals Stir It Up hielpen Marley's muziek naar een breder publiek te brengen. Het koppel werkte later samen aan het nummer You Poured Sugar On Me.

In een interview met Zoo World magazine in 1973 vertelde Nash aan journalist Cameron Crowe dat hij hoopte dat zijn muziek een grote aantrekkingskracht had. "Ik heb het gevoel dat muziek universeel is. Muziek is voor de oren en niet voor de leeftijd. Iedereen houdt van muziek… van acht tot tachtig."

Hij voegde eraan toe: "Er zijn mensen die zeggen dat ze een hekel hebben aan muziek." Nash vertelde erbij: "Ik ben er een paar tegengekomen, maar ik weet niet zeker of ik ze geloof. Misschien hebben ze nooit zonder muziek gezeten. Weet je wat ik bedoel?"

In reactie op het nieuws van zijn dood, zei zanger Boy George dat Nash, met zijn "zijdezachte stem", één van de artiesten was die "me verliefd maakten" op reggae.

De Britse skaband The Beat omschreef het heengaan van Nash als "een trieste dag voor muziek".

De Amerikaanse acteur John Cusack bracht ook online een eerbetoon aan de overleden zanger en bedankte hem voor het gebruik van zijn beroemdste nummer in de film Grosse Pointe Blank uit 1997.

Actrice en zangeres Holly Robinson Peete zei: "Rust zacht Johnny Nash", terwijl collega-muzikant Rex Chapman eraan toevoegde: "2020 is het slechtste ... Rust, Sir."

Naast zijn zoon John, wordt Nash overleefd door zijn vrouw, Carli.
Advertenties