Covid-19-situatie Apoera stabiel
07 Oct 2020, 02:48
foto
Minister Amar Ramadhin (m) van Volksgezondheid zegt dat de uitbraak in Apoera nu gestabiliseerd is.


Het aantal besmettingen van het coronavirus is aan het afnemen. Maar in Jaribaka, in het district Saramacca, is er in het weekend een uitbraak van infecties geweest. De maatregelen voor dit ressort zijn verscherpt. In Apoera, Nickerie, waar er vorige week ook een uitbraak is geweest, is de situatie ondertussen stabiel; er zijn geen nieuwe besmettingen bijgekomen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, districtscommissaris (dc) Sherin Doerga-Bansie van Saramacca en epidemioloog Radjesh Orie, hebben aangegeven wat de stand van zaken is in de eerste week van oktober. Orie heeft met een presentatie aangegeven dat er in het algemeen minder besmettingen in het land voorkomen. Alle 10 districten zijn door het coronavirus geraakt. Er zijn meer mannen aan de ziekte overleden. Orie heeft ook aangetoond dat de meeste doden zijn gevallen in de leeftijdscategorie  80-89 jaar. Er zijn minder dan 20 Covid-19-gevallen per dag. Op de uitbraken na, blijft het cijfer dalen.

In Jarikaba zijn er nu 14 'active cases', zegt dc Doerga-Bansie. "Het gaat om een familie cluster. Het zijn allemaal mensen die hebben deelgenomen aan een crematie." In dat ressort zijn de Covid-19-maatregelen verscherpt: "Geen samenscholing, openingstijden van winkels zijn teruggebracht naar 19.00 uur en de politie heeft bekendgemaakt dat zij conform de wet gaat optreden en bekeuren als men zich niet houdt aan de Covid-19-maatregelen." 

Volgens de cijfers zijn in  Apoera in totaal 66 mensen met het virus besmet. Vorige week is er een uitbraak geweest van 15 gevallen met het gevolg dat behalve Apoera, ook Washabo en Section in total lockdown zijn gezet. Een paar dagen geleden heeft minister Ramadhin meegedeeld dat een grote groep mensen kans heeft gezien uit de lockdown te ontsnappen. Orie deelt mee dat er geen nieuwe gevallen in Apoera zijn bijgekomen. "Er zijn nog active cases daar, maar we hebben de laatste dagen geen positieven gehad. We moeten na een week kijken wat de situatie is van Apoera."

René Gompers
Advertenties