Orkaan Delta stevent af op Amerikaanse zuidkust
06 Oct 2020, 10:39
foto
Orkaan Delta blijft in intensiteit toenemen en zal delen van Mexico en de Amerikaanse zuidkust raken.


Orkaan Delta is aangesterkt tot een categorie 2 storm en kan volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) nog meer in intensiteit toenemen. Delta zal tijdens zijn tocht over het Mexicaanse schiereiland Yucatan aan kracht winnen. Het NHC voorspelt dat de orkaan aan land zou komen als een grote storm nabij de Caribische resorts van Cancun en Tulum in Mexico. Er worden 'extreem gevaarlijke' zeegolven verwacht.

De orkaan bevindt zich ongeveer 200 km ten zuiden van Grand Cayman in het Caribisch gebied, met een maximale aanhoudende wind van 155 km. "Er wordt enige versterking verwacht in de komende 48 uur, en de verwachting is dat Delta woensdag een grote orkaan zal zijn over het schiereiland Yucatan en tot en met donderdag over de Golf van Mexico", zei het NHC.

Het oog van de orkaan zal in de nacht van dinsdag op woensdag het noordoosten van Yucatan naderen. Woensdagochtend vroeg komt Delta aan in de Golf van Mexico. Donderdagavond en vrijdagochtend zal Delta het zuiden van de VS bereiken, op een nog onbepaald punt in Texas, Louisiana, Mississippi of Alabama.

Delta is al de 26ste storm met een naam tijdens een druk orkaanseizoen, waarbij al enkele records zijn gebroken. De voorziene lijst met namen is al uitgeput, waardoor de meteorologen ze identificeren met behulp van het Griekse alfabet.

Chevron Corp. is begonnen met de evacuatie van al het personeel van zijn platforms in de Golf van Mexico en sluit de faciliteiten ter voorbereiding op de orkaan.

Het waterpeil zou met zo'n 3 meter kunnen stijgen boven normale getijdenniveaus in de buurt van waar Delta aan land komt. De vloedgolf zal gepaard gaan met grote en gevaarlijke golven in het orkaanwaarschuwingsgebied - van Tulum tot het westen van Cancun, waarschuwt het NHC.

Het schiereiland Yucatan, inclusief de chique bestemming Tulum, beroemd om de Maya-ruïnes en strandfeesten, werd in het weekend getroffen door de orkaan Gamma, een kleinere storm die niettemin sommige eigendommen beschadigde.

De regio in het hart van de Mexicaanse toeristenindustrie heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met een reeks tegenslagen, meest recentelijk de impact van de coronavirus-pandemie op het wereldwijde toerisme. Voordien werd de kust die bekend staat als de Riviera Maya getroffen door grote hoeveelheden Sargasso-zeewier dat op de ongerepte stranden aanspoelde.

Toen Gamma het schiereiland passeerde, waren restaurants en attracties, waaronder de Maya-piramides van Chichen Itza, gesloten.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April