Overheid geeft bijzondere aandacht aan sociale woningbouw
05 Oct 2020, 19:02
foto
Amina Pardi, waarnemend directeur ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.


Met een goed huisvestingsbeleid wil regering Santokhi-Brunswijk bevorderen dat een dak boven het hoofd voor verschillende doelgroepen en inkomensklassen wordt gerealiseerd. De sociale woningbouw voor minderdraagkrachtigen krijgt bijzondere aandacht. Jongeren en afgestudeerden die kunnen bouwen zullen een stuk grond krijgen. “We willen een huis voor iedereen. Het stimuleren van eigen woningbezit is prioriteit”, zegt waarnemend directeur Amina Pardi van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) op Wereld Habitatdag vandaag, 5 oktober. 

Pardi geeft aan dat de regering voor wat huisvesting betreft niet perse zelf huizen zal bouwen, maar met een voorwaardenscheppend beleid het burgerinitiatief wil stimuleren. Voor de herstructurering van de huisvestingssector zal de overheid zich richten op de identificatie van betrouwbare partners, die in staat zijn op transparante wijze huisvestingsoplossingen te initiëren en uit te voeren. Deze huisvestingsoplossingen moeten bereikbaar zijn voor degenen die, al dan niet tijdelijk, vanwege verschillende redenen onvoldoende in staat zijn op eigen kracht in hun huisvesting te voorzien. 

Schrijnend tekort aan woningen
Volgens het Huisvestingsplan 2012-2017 bedraagt de woningbehoefte 7670 woningen per jaar en is het woningtekort 3306. Dit is data verkregen uit onderzoek van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) op basis van een behoeftenonderzoek. Pardi zegt dat het onder de huidige nijpende financiële omstandigheden nog niet haalbaar en realistisch is om het aantal woningen op te zetten, zoals in het Huisvestingsplan 2012-2017 is vervat. Zij erkent dat in principe na 2012 opnieuw een woningentelling zou moeten worden gedaan om de huidige behoefte aan te geven. De bestaande data geven echter al een goed beeld van het enorme tekort aan woningen. “Het zijn richtlijnen om te weten hoe we zitten, wat de status is. Dus er moet goed beleid gemaakt worden, want de woningnood is hoog en er zullen enorm veel woningen moeten komen de komende jaren, duurzame en betaalbare woningen”, zegt Pardi. Zij heeft zich voorgenomen om samen met ABS mogelijkheden na te gaan om opnieuw een woningenbehoeftenonderzoek te doen.

Covid-19 verergert woningnood
Volgens de Sozavo-directeur Huisvesting is het huisvestingsprobleem in de afgelopen jaren verergerd door de economische situatie. De Covid-19-pandemie heeft daar een schepje bovenop gedaan. “De woningnood is zichtbaar, velen kunnen zich geen eigen woning meer veroorloven en degenen, die kamers en huizen huren, hebben het steeds moeilijker. We moeten beseffen dat een geschikte woning nu meer dan ooit een kwestie van leven en dood is; Covid-19 blijft zich nog verspreiden. Mensen krijgen de instructie om thuis te blijven, maar deze maatregel is voor velen niet gemakkelijk na te leven, vooral voor degenen die geen adequate huisvesting hebben. Tegelijkertijd herinnert Covid-19 ons eraan dat wonen meer is dan het hebben van een dak boven het hoofd. Een huis is er om ons een veilig gevoel te geven en ons in staat te stellen te blijven wonen, werken en leren,” stelt Pardi.

Stimuleren public & private sector
De Sozavo-topper vindt het belangrijk om de public & private sector te stimuleren. Het is volgens haar al duidelijk dat het regeertermijn in drie fasen zal worden opgedeeld: een urgentiefase van negen maanden, een stabiliseringsfase van twee jaren en een ontwikkelings- en moderniseringsfase. In de urgentiefase zal voor wat de huisvesting betreft direct en de meest noodzakelijke maatregelen worden getroffen, gericht op huisvesting voor alle kwetsbare groepen. “We denken hierbij ook aan degenen die door Covid-19 zijn getroffen. Stimuleren van de economische bedrijvigheid en bouwconstructiesector door het uitvoeren van een urgentiewoningbouwprogramma, het versterken van belangrijke instituten en toezichthoudende organen voor het huisvestingsbeleid, het bevorderen van de veiligheid in woongebieden en de beschikbaarheid van infrastructurele voorzieningen waaronder energie, water en wegen”, noemt ze tenslotte op als enkele van de belangrijkste maatregelen. 

Huisvesting voor iedereen
Elk jaar wordt op de eerste maandag van oktober Wereld Habitatdag herdacht. Wereldwijd wordt extra aandacht besteed aan de woon- en leefsituatie in steden en dorpen en het basisrecht van iedereen op een gepaste huisvesting. Het thema dit jaar is Housing for All, A Better Urban Future, vrij vertaald: Huisvesting voor iedereen en een betere (stedelijke) toekomst. Wereld Habitatdag werd in 1985 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties middels resolutie 40/02 en werd voor het eerst gevierd in 1986. In 1998 werd voor het eerst geïntroduceerd het concept van enabling approach to shelter middels de aanname van de global shelter strategie van de VN. Traditiegetrouw wordt ook in Suriname de Wereld Habitatdag herdacht. In de afgelopen jaren werd volgens Pardi weinig gedaan om deze dag te herdenken, maar Pardi heeft in samenspraak met Sozavo-minister Uraiqit Ramsaran gemeend om dit jaar even stil te staan bij dit belangrijk moment.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March