Krutu te Pelele Tepoe over toename malariagevallen
05 Oct 2020, 22:46
foto
Enkele aanwezigen bij de spoed-krutu over de toename van malariagevallen in Pelele Tepoe. (Foto: MZ)


De Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) en het Malariaprogramma van het ministerie van Volksgezondheid hebben vrijdag een spoed-krutu gehouden over de sterke toename van het aantal malariagevallen in het dorp Pelele Tepoe. Er is vergaderd met de dorpskapitein, basja’s en de Rangers van Amazon Conservation Team. De nadruk is vooral gelegd op preventie van de ziekte en het gelijk doorgeven van klachten.


Helene Hiwat, coördinator van het Malariaprogramma, vroeg de kapitein en de dorpsgemeenschap aan zelfbescherming te doen (o.a. onder een klamboe te slapen). Ook zal eenieder die in het dorp komt, worden gescreend op malaria. De directeur van MZ, Herman Jintie, zegt dat niet alleen MZ of het Malariaprogramma ervoor moeten zorgen dat Pelele Tepoe malaria-vrij wordt, maar dat de gemeenschap en de stakeholders ook een bijdrage dienen te leveren.


De Medische Zending heeft voor een periode van 3 maanden een MZ-microscopist op de polikliniek geplaatst, die ter plekke de screening en het testen zal doen. De behandeling wordt protocollair gedaan door een gezondheidszorg-assistent in samenspraak met de arts, meldt de MZ in een persbericht.


Volgens Hiwat, was Suriname bijna malaria-vrij. “De eerste malaria-outbreak voor dit jaar was op Palumeu en is door goede samenwerking met de gemeenschap geëindigd. Op dit moment hebben wij alleen op Pelele Tepoe en Apetina malariagevallen.” Hiwat verwacht dezelfde samenwerking met de plaatselijke bevolking, om het gebied malariavrij te maken.

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April