Guatemala stuurt zo'n 3.500 migranten terug
05 Oct 2020, 17:20
foto
In de afgelopen jaren zijn duizenden Midden-Amerikaanse migranten die in grote groepen reizen Mexico binnengekomen met als doel de Amerikaanse grens te bereiken. (Foto: Reuters)


Guatemala heeft bijna 3.500 Hondurese migranten teruggestuurd vanuit een karavaan die op weg was naar de Verenigde Staten (VS) uit bezorgdheid dat ze Covid-19 zouden kunnen verspreiden. President Alejandro Giammattei zei zondag in een boodschap op de televisie dat de Guatemalteekse veiligheidstroepen in staat waren de karavaan onder controle te houden. Het staatshoofd zei dat de karavaan een factor was bij de overdracht van het virus.

"We maken een pandemie door in Guatemala die ons met maandenlange inspanningen heeft gekost", zei Giammattei voordat hij eraan toevoegde dat het een "verplichting" was om het risico op verdere besmetting te verminderen. Volgens het Guatemalteekse Migratie-instituut (IGM) is de karavaan donderdag het oosten van Guatemala binnengekomen, waarbij het een militair kordon aan de grens met Corinto de baas was voordat het zich splitste in groepen om Mexico te bereiken. Mexico heeft zijn grenzen gesloten. In de afgelopen jaren zijn duizenden Midden-Amerikaanse migranten die in grote groepen reizen Mexico binnengetrokken met als doel de grens met de VS te bereiken.


De migranten zijn een belangrijk onderwerp geworden voor politieke conservatieven in de VS, inclusief de achterban van president Donald Trump. De Amerikaanse president zoekt naar een tweede termijn bij de verkiezingen van 3 november. Trump heeft Mexico bedreigd met hoge tarieven als het niet meer doet om een ​​golf van migranten zonder papieren te stoppen.

Vrijdag en zaterdag hadden honderden Guatemalteekse politie- en militairen wegversperringen opgezet die migranten, waaronder jonge kinderen en mensen in rolstoelen, dwongen terug te keren. Volgens het IGM hebben vijftien mensen uit de karavaan hun toevlucht gezocht in Guatemala.


Hondurese migranten rusten bij de Corinto grensovergang tussen Guatemala en Honduras. Ze zijn op weg naar huis nadat ze hebben geprobeerd de VS te bereiken. (Foto: Reuters)

Covid-19 heeft sinds maart 93.963 mensen besmet en 3.293 mensen gedood in Guatemala, een land met ongeveer 17 miljoen inwoners. Het land begon zich in juli te heropenen na vier maanden van beperkingen om de pandemie te beteugelen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April