Guyana: ExxonMobil kan verder met ontwikkeling derde put
05 Oct 2020, 02:28
foto


ExxonMobil kan verder gaan met zijn Payara offshore-ontwikkeling. Na maanden van overleg, heeft de regering van Guyana zaterdag een vergunning daartoe ondertekend. Volgens het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana werd de overeenkomst goedgekeurd na evaluatie van het oorspronkelijke contract en overleg door lokale en internationale experts.

Het project in het Stabroek-blok zal naar verwachting tot 220.000 vaten olie per dag produceren na de start in 2024. Er zal daarbij gebruik worden gemaakt van de Prosperity, een drijvend productie-, opslag- en losschip.

De ontwikkeling van Payara met een waarde van US$ 9 miljard dollar zal gericht zijn op een bron met een geschatte hoeveelheid van 600 miljoen vaten olie. Het gaat om de grootste investering in de geschiedenis van Guyana.

Eerder in de week heeft Exxon het definitieve investeringsbesluit genomen voor het offshore-veld van Payara in Guyana. Als de commerciële productie van Payara in 2024 begint, zal het het derde offshore ontwikkelingsproject zijn in Guyana. Het buurland verwierf bekendheid dankzij een reeks ontdekkingen in het Stabroek-blok door Exxon en zijn partner Hess Corp. Tot dusver worden de ontdekte winbare reserves in het blok geschat op meer dan 8 miljard vaten olie.

De partners hebben 18 ontdekkingen gedaan, met een gecombineerd potentieel om tot 750.000 vaten ruwe olie per dag te produceren. Liza Fase 1, de eerste ontdekking, is al in productie, en Liza Fase 2 zou in 2022 moeten beginnen met commerciële productie, zei Exxon. Liza Fase 2 zal per dag 220.000 vaten produceren. Payara zal de derde ontwikkeling zijn die met de productie begint. De doelstelling van 750.000 vaten per dag voor het hele blok zou volgens de plannen in 2025 moeten worden bereikt.

Een dergelijke productiesnelheid zou Guyana dat tussen Venezuela en Suriname ligt, veranderen in een behoorlijk grote speler op de internationale oliemarkt. Gezien de huidige prijs, de vraag en de kans dat deze situatie chronisch wordt, worden deze productiedoelen mogelijk niet gehaald zoals ze zijn gepland.

De prognoses voor de vraag naar olie blijven pessimistisch naarmate de pandemie woedt. Alle grote energievoorspellers - het Internationaal Energieagentschap, de Energy Information Administration en de OPEC - hebben hun prognoses voor de vraag naar olie onlangs naar beneden bijgesteld ten opzichte van eerdere verwachtingen.

Oliemaatschappij BP -ook een grote speler- waarschuwde dat de groei van de vraag naar olie op sterven na dood was. Investeringsbanken verschillen van mening, waarbij sommigen, zoals Morgan Stanley, de kwetsbaarheid van het herstel van de vraag opmerken en anderen, zoals Goldman Sachs, die een wat optimistischer beeld geven van de toekomst van de vraag en olieprijzen - de twee factoren die de levensvatbaarheid van de projecten van Exxon in Guyana zouden bepalen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April