Regering: Vissmokkel een halt toeroepen; steun toegezegd
04 Oct 2020, 10:43
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk in Nickerie, op bezoek bij de Coöperatie Vissers Nickerie. De sector wordt ondersteund maar moet zich houden aan de regels. (Foto: CDS)


Tijdens het werkbezoek van de regering aan Nickerie heeft vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk de vissers gevraagd om zich te houden aan wet- en regelgeving. De Coöperatie Vissers Nickerie (CVN) hebben enkele problemen waarmee zij kampen voorgehouden aan president Chan Santokhi en de vp. De leiders wezen op de smokkel van vis die plaatsvindt naar onder andere Guyana. Hier moet een halt worden toegeroepen, zeker als de regering de sector subsidieert. 

Brunswijk zei dat de regering voor alle sectoren een oplossing gaat zoeken. Hij wees erop dat eerder op de dag ook bacovenbedrijf FAI is bezocht. Het bedrijf zit in zwaar weer, maar de regering werkt aan een oplossing. Zo gaat de regering kijken wat het beste is voor de visserijsector. “We willen productie hebben en de exportkwaliteit verhogen”, stelde Brunswijk. Hij wees ook op het feit dat de steiger in deplorabele staat is. De regering gaat aan de infrastructuur werken en die naar acceptabele internationale standaarden brengen. Brunswijk vroeg de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor een ietwat soepele benadering naar de vissers, maar riep de sector ook op om zicht te houden aan de regels. 

Brunswijk kreeg de ondersteuning van Santokhi, die benadrukte dat de regering de sector gaat ondersteunen, maar dat de vis hier moet blijven. Hij gaf aan de minister van LVV de opdracht te onderzoeken hoe een stukje grond dat de coöperatie toekwam een andere bestemming heeft gekregen. Als dit op onjuiste wijze is gebeurd, zal het onmiddellijk worden ingetrokken. Ook moet het ministerie de sector gaan reguleren. Er moet een registratiesysteem komen. Alle gevangen vis moet in Suriname afgezet worden en de Surinaamse economie ten goede komen. De president zegt dat niemand brodeloos gemaakt zal worden. Er is ook over deze sector gesproken tijdens zijn bezoek aan Guyana. De Guyanese vissers moeten ook verdienen, maar het mag niet zo zijn dat Suriname niets verdient aan haar hulpbronnen. 

Het standpunt van de regering is dat alle hulpbronnen van Suriname aan het Surinaamse volk behoren. Hij zegt dat de visserijsector bijdraagt aan de economie. De sector moet daarom beschermd en behouden worden voor generaties. Daarvoor is er een gedegen visserijbeleid nodig, waarbij vooral overbevissing voorkomen dient te worden. De president benadrukt dat veel landen zich hebben verplicht hun wateren te beschermen tegen overbevissing. Suriname doet zijn best hiervoor, maar krijgt nul op het rekest: “nul cent en nul vis”, meldt de Communicatie Dienst Suriname.  

Het staatshoofd vroeg de coöperatie ondersteuning en zich in te zetten voor een eigen bedrijf, zoals een visrokerij of viswerking, om maximaal te verdienen. Hij wees erop dat er samenwerkingen bestaan met internationale organisaties bij wie Suriname voor steun aan de visserijsector terecht kan. De sector kan de regio voorzien van wat zij produceert. De regering is bereid haar alle ondersteuning te geven, ervoor te zorgen dat de sector beschermd wordt en dat de vissers alle kansen krijgen om te groeien als ondernemer. Zij zouden zich bijvoorbeeld kunnen ondernemen in het verwerken van restantmateriaal tot veevoer.
Advertenties