Regering wil doorstart FAI met meer mogelijkheden
04 Oct 2020, 06:38
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk op bezoek bij bacovenbedrijf FAI in Nickerie. Zij luisteren naar een presentatie. (Foto: CDS)


De regering bekijkt serieus de mogelijkheden om bacovenbedrijf FAI een doorstart te laten maken. FAI moet een modern bedrijf worden dat niet bacoven alleen verbouwt, maar ook eindproducten levert en exporteert. President Chan Santokhi heeft samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en ministers het bedrijf in Nickerie bezocht. Het door de Raad van Ministers ingestelde Project Managementteam buigt zich hierover. Dit team is ingesteld om voor de regering in kaart te brengen welke projecten stagneren, gestopt waren of om welke redenen dan ook niet uitgevoerd worden. 

President Santokhi zegt dat de deskundigen samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de stand van zaken hebben gepresenteerd. Zo zijn de schulden, arbeidsplaatsen, bedreigingen en begrotingen in kaart gebracht. “We gaan die zaak aanpakken”, verzekert Santokhi. Aan de minister van LVV is de opdracht gegeven om na te gaan of de eigenaar van het bedrijf FAI om de manier waarop hij het heeft gedaan, mocht verlaten. Het bedrijf zit in de schulden en de arbeiders verkeren in onzekerheid. Volgens de president druist dit in tegen alle principes en is het in strijd met de regels van social corporate governance die grote bedrijven in de wereld hanteren. Hij merkt op dat FAI een bedrijf van naam en faam in de wereld is.

De regering gaat de zaak daarom tot de bodem onderzoeken. “In mijn opvatting mag geen enkel bedrijf arbeiders in schuld en onzekerheid achterlaten. Het is in strijd met good corporate policy welke vastgelegd is in statuten van grote bedrijven”, stelde de president, die duidelijk was in zijn woorden: “Mi no k’ba nanga a bedrijf disi.”

Het ministerie van LVV heeft verder de opdracht na te gaan welke investeerders zich hadden aangediend en wat hun aanbod was. Verder worden de financieringsmogelijkheden voor een zo snel mogelijke herstart bekeken. Tegelijkertijd wordt volgens de president gekeken naar de nieuwe uitdagingen in de wereld. Hij meent dat er naast bacoven ook een tweede product verbouwd kan worden. Door meerdere producten te verbouwen kan FAI tegemoetkomen aan de voedselvraag in de wereld. Een mogelijkheid is bacoven ook tot eindproduct te verwerken zoals meel of drank. Hiermee moet FAI naar een andersoortig en modern bedrijf, waarbij er weer sprake kan zijn van groei en bloei.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April