Mexico zet militairen in tegen migrantenkaravaan
03 Oct 2020, 17:21
foto
President Andres Manuel Lopez Obrador zei dat Mexico een confrontatie met de migranten wilde vermijden. (Foto: Reuters)


Mexico heeft het leger vrijdag ingezet om langs de zuidelijke grens een migrantenkaravaan te stoppen. Volgens president Andres Manuel Lopez Obrador houdt de karavaan verband met de verkiezingen in de Verenigde Staten (VS).

Duizenden voornamelijk Hondurese migranten en vluchtelingen reisden door Guatemala, op weg naar de VS via Mexico, slechts enkele weken voor een gespannen Amerikaanse presidentsverkiezingen waarin immigratie een centraal punt is. "Het lijkt ons heel vreemd. Het is heel vreemd dat deze karavaan vertrekt aan de vooravond van de verkiezingen in de Verenigde Staten", vertelde Lopez Obrador aan verslaggevers.

"Het heeft te maken met de verkiezingen in de Verenigde Staten. Ik heb niet alle details, maar ik denk dat er aanwijzingen zijn dat het voor dit doel is samengesteld", voegde hij eraan toe.

De migranten, voornamelijk jonge mannen, zijn donderdag de grens overgestoken van Honduras naar Guatemala, ondanks beperkingen in verband met de coronavirus-pandemie. Velen droegen geen maskers om zich te beschermen tegen de verspreiding van infecties. Sommigen keerden terug naar hun land nadat de Guatemalteekse regering had bevolen dat ze moesten worden vastgehouden en gedeporteerd.

Mexico zal honderden militairen en immigratie-personeel naar zijn grens sturen om te voorkomen dat de karavaan het land binnenkomt, zei een hoge regeringsfunctionaris. "Ze gaan niet oversteken", zei Francisco Garduno, het hoofd van de Mexicaanse migratieautoriteit, tegen verslaggevers. Garduno zei dat de migranten "de immigratiewet moeten respecteren".


Hondurese migranten proberen de VS te bereiken. Ze rennen weg nadat ze stenen hadden gegooid naar Guatemalteekse militairen die een weg blokkeerden om hen doorgang te verschaffen naar de Mexicaanse grens in San Pedro Cardenas, Izabal, Guatemala. (Foto: Reuters)

Lopez Obrador zei echter dat Mexico een confrontatie met de karavaan wilde vermijden. In de afgelopen jaren zijn duizenden Midden-Amerikaanse migranten die in grote groepen reizen, Mexico binnengekomen met het doel de Amerikaanse grens te bereiken.

De Amerikaanse president Donald Trump, die op zoek is naar een tweede termijn bij de verkiezingen van 3 november, heeft Mexico bedreigd met hoge tarieven als het niet meer doet om een ​​golf van migranten zonder papieren te stoppen. Lopez Obrador heeft als reactie daarop ongeveer 26.000 troepen naar de grenzen van het land gestuurd.

De Mexicaanse leider heeft getracht goede relaties met Trump te onderhouden ondanks de anti-Mexicaanse retoriek van de Amerikaanse leider, en koos Washington voor zijn eerste buitenlandse bezoek na zijn aantreden. Hij zei dat Mexico “alles in het werk heeft gesteld” om niet verwikkeld te raken in de campagne voor het Witte Huis.

"Ze stoppen echter niet met het proberen om de kwestie in het debat te injecteren", zei hij. De regering van Trump heeft donderdag aangekondigd dat de VS het komende jaar een record laag aantal van 15.000 vluchtelingen zullen toelaten.

Zijn democratische rivaal bij de verkiezingen van 3 november, Joe Biden, heeft beloofd het vluchtelingenplafond te verhogen tot 125.000. Volgens Biden is het verwelkomen van vluchtelingen in overeenstemming met de Amerikaanse waarden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April