President Santokhi: Veel potentie agrarische sector Saramacca
03 Oct 2020, 03:13
foto
President Chan Santokhi krijgt fruit aangeboden van Gopex International in Saramacca. Hij merkt op dat dit district een grote agrarische potentie heeft. (Foto's: CDS)


President Chan Santokhi vindt dat Saramacca veel potentie biedt als het gaat om de agrarische sector, gebruikmakend van de moderne technologie. Dat gaat maken dat jongeren de interesse gaan tonen voor de sector. De regering zal volgens de president de boodschap van hoop blijven verkondigen. Ofschoon de regering er niet zolang aanzit, heeft ze reeds een plan klaar om het land uit de diepe crisis te halen, zei Santokhi. Binnen twee maanden tijd heeft de regering een oplossing gevonden voor een aantal zaken, zoals het veiligstellen van salarissen. In september is niks geleend en heeft de regering het gepresteerd om op eigen kracht de lonen uit te betalen. 

De procureur-generaal heeft de opdracht gehad om een aantal mogelijke corruptiezaken te onderzoeken. Het staatshoofd riep de gemeenschap op alert te blijven voor het Covid-19 virus. Onderwijs heeft de nodige aandacht van de regering en de president verwacht ondanks de Covid-19 pandemie betere prestaties aan het eind van dit schooljaar, omdat zowel leerkrachten als leerlingen sterk gemotiveerd zijn. De eenheid en respect werden benadrukt omdat met verdeeldheid het district Saramacca niet tot ontwikkeling gebracht kan worden, wordt gemeld in een persbericht van de Communicatie Dienst Suriname.


President Chan Santokhi en delegatie zijn hartelijk verwelkomd in Saramacca. 

Over het bacovenbedrijf FAI deelde Santokhi mee dat de regering met deskundigen bezig is te zoeken naar een oplossing. Het plan voor een heropstart van het bedrijf ligt reeds klaar. Juristen hebben ook de opdracht gehad om een aantal zaken binnen het bedrijf te onderzoeken. De minister van Openbare Werken heeft de opdracht gehad om de negentien pompen die uit de technische samenwerking met India beschikbaar zijn, in te zetten. Hiermee moet het probleem van de waterbeheersing in het district worden aangepakt. De president beloofde de aanmeersteigers van het vissersdorp te Boskamp te zullen rehabiliteren. De waterkant te Groningen zal een face lift krijgen, om zo toeristen aan te trekken het gebied te bezoeken. De grondproblematiek en gezondheidszorg binnen het district genieten eveneens de aandacht van de regering. Er zijn veel goede plannen voor Saramacca, zeker als het gaat om projecten binnen de agrarische sector. De regering zal alles in het werk stellen om de situatie in het land te verbeteren.


Ook vicepresident Ronnie Brunswijk krijgt een fruitmand van Gopex International aangeboden. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei dat de regering zich sterk moet maken voor het tegemoet komen van de agrariërs in het district. Hij noemde onder meer het oplossen van de grondproblemen, het creëren van afzetmogelijkheden en het beschikbaar stellen van kapitaal om zo de productie ter hand te nemen. Suriname moet zich nu focussen op meer exporteren, zodat er meer geld verdiend kan worden. Deze regering heeft volgens de vicepresident oor voor eenieder en zoekt samen met actoren naar modellen om alle vraagstukken op te lossen. Er zijn ook bezoeken gebracht aan Donk Zuurzakken verwerkingsbedrijf, Gopex agrarisch bedrijf en Mareena’s bamiefabriek.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April