Hofpresident: Grote achterstand in rechtszaken en vonnissen
03 Oct 2020, 00:00
foto
Waarnemend president van het Hof van Justitie somt op wat er allemaal nodig is om de rechtspraak beter te doen verlopen. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie is vrijdag geopend. Het Hof staat wederom voor grote uitdagingen. Zo is er nog een grote achterstand in de behandeling van zaken en het wijzen van vonnissen. Meer rechters, meer investeringen in de digitale rechtspraak, meer bevoegd personeel en werkruimtes, het bevorderen van de deskundigheid van rechters, schrijfjuristen en griffiers. Dit zijn enkele van de punten waar het Hof van Justitie het komende jaar extra aan zal werken om de rechtspraak efficiënter en klantvriendelijker te maken voor rechtzoekenden, deelt waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks in zijn openingstoespraak mee.

De buitengewone vergadering van het hof is in de Congreshal gehouden. Een bijzonderheid op de vergadering was dat de Trias Politica volledig vertegenwoordigd was. De drie machten: rechterlijke, uitvoerende en wetgevende waren allen bijeen. Onder de aanwezigen waren onder meer President Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee, vicevoorzitter Dew Sharman en enkele ministers. Rasoelbaks, procureur-generaal  Roy Baidjnath Panday en Samantha Gadradj, Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten gaven onder meer de uitdagingen van hun organisatie aan en hoe die overwonnen kunnen worden. Zij zien de input van de regering tegemoet om bepaalde doelen voor hun organisatie te bereiken. 


President Chan Santokhi maakt een lichte buiging en begroet de rechtelijke macht - commissie van in- en uitgeleide bestaande uit de rechters Dinesh Sewratan, Anandkoemar Charan en Marie Mettendaf.

Het hof, het Openbaar Ministerie én de advocaten voelen de klappen van de covid-pandemie. Dit is een van de redenen dat het werk uitdagender is geworden. Maar ‘a ogri tyar’ wan bun’ wordt er ook aangegeven. Digitaal kan een aantal problemen opgevangen worden, zoals het op afstand horen van arrestanten en vonnissen uitspreken. Er zal slimmer gewerkt moeten worden. In combinatie met de aanpak van andere pijnpunten moet het langdradig procederen tot het verleden gaan behoren. 

Het afgelopen zittingsjaar zijn er ongeveer 39.370 zaken op de groene tafel beland (in 2019 waren er ongeveer 70.019). Er zijn minder zaken behandeld door de covid-pandemie; ook het hof moest de deuren sluiten. Rasoelbaks heeft bij de regering aangedrongen om haar deel ook te doen, zoals het benoemen van nieuwe rechters. Zij wachten al een hele tijd. Suriname telt 26 rechters die moeten rechtspreken over de duizenden zaken per jaar. “Als dit niet getypeerd kan worden als vaderlandsliefde en dienstbaarheid, dan resteert nog de typering “roofbouw op de gezondheid,” merkt Rasoelbaks op. “Een rechter kan op een werkdag slechts 1.5 vonnissen spreken,” benadrukt hij. Om het werk uit te balanceren is een aantal van 40 rechters nodig stelt de waarnemend hofpresident.

Het ontbreken van financiën is altijd een hobbel geweest voor de ontwikkeling van de rechtspraak in Suriname, geeft de hofpresident aan. Hij drukt de regering en het parlement op het hart om de ingediende begroting voor 2021 gauw goed te keuren. Hij dringt er op aan dat als er wijzigingen moeten komen men eerst in overleg gaat met het hof.  “De nare ervaring van het hof is dat tot het begrotingsjaar 2020, helaas zonder overleg met de rechtspraak, er gesneden werd in de door het hof ingediende begrotingen,” deelt Rasoelbaks mee. “Ik stel voor om deze gewoonte tot het verleden te laten behoren en het pad van overleg te betreden willen wij daadwerkelijk goede, snelle en aan de tijd en de omstandigheden beantwoordende rechtspraak hebben in deze natie.”  Het hof heeft SRD 55.652.000 en euro 980.000 begroot voor het dienstjaar 2021.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April