Diverse scholen krijgen hoog bezoek op eerste schooldag
01 Oct 2020, 22:27
foto
Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken motiveert de scholieren op de eerste schooldag. (Foto's: CDS)


Verschillende scholen zijn vandaag op de eerste schooldag bezocht door hoge functionarissen. President Chan Santokhi heeft in gezelschap van onderwijsminister Marie Levens leerkrachten en leerlingen toegesproken. Hij heeft schoolleiders, leerkrachten en leerlingen opgeroepen om ondanks Covid-19, het beste resultaat dit jaar neer te zetten. Zij zullen moeten bewijzen dat “Covid-19 er was, maar dat het onderwijs heeft overwonnen”.

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft leerlingen van scholen in het oostelijk deel van het land bezocht en hen gemotiveerd hard hun best te doen. First lady Melissa Santokhi-Seenacherry heeft scholen in Wanica met hetzelfde doel aangedaan, terwijl minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, langs geweest is bij de O.S. Alberga en de R.D. Simonsschool.


President Chan Santokhi en Onderwijsminister Marie Levens hebben diverse scholen bezocht. (Foto: CDS)

De president complimenteerde de leerkrachten ook voor het snel inspelen op de uitdagingen die Covid-19 met zich heeft meegebracht. Covid-19 heeft volgens hem beperkingen, maar ook uitdagingen als anders studeren, anders lesgeven, de dag indelen, thuis onderwijs volgen, de moderne technologie volgen en les volgen via de laptop of smartphone. De president zegt dat dit de richting is die de regering op wil gaan. Covid-19 dwingt om de moderne technologie nog sneller toe te passen. Hij spreekt de hoopt uit, dat de onderwijsinstellingen erin slagen om de achterstand die mogelijk is ontstaan, in te lopen. Zij moeten gaan voor 100% resultaat en daarmee bewijzen dat Covid-19 is overwonnen.

Het weder opstarten van het onderwijsproces na een onderbreking van 7 maanden, geeft minister Kuldipsingh hoop dat op eigen kracht de gewenste sociale en economische ontwikkeling van Suriname tot stand kan worden gebracht. De jeugd mag weer onderwijs volgen, waardoor volgens de minister in de toekomst meer kennis voorhanden zal zijn die kan worden ingezet voor de ontwikkeling van het land. Ze heeft de scholieren in het nieuwe schooljaar 2020-2021 aangemoedigd goed gebruik te maken van hun grondrecht op onderwijs.

Het nieuwe schooljaar zit met enorm veel uitdagingen met de heersende Covid-19-pandemie en de eventuele gevolgen van de maatregelen die de regering moet treffen om de economie weer gezond te maken. Kuldipsingh heeft er bij de scholieren op aangedrongen om op eigen initiatief te studeren en de Covid-19-maatregelen in acht te nemen.

Vp Brunswijk heeft O.S. Bambi, O.S. Wonoredjo, O.S. Santen en O.S. Gerardus toegesproken. Hij heeft ook geluisterd naar de tekortkomingen waarmee de scholen kampen. Hij heeft de scholieren onderhouden over het belang van onderwijs en goed studeren. Er is aandacht gevraagd voor het tekort aan woningen voor leerkrachten, het gebrekkige sanitair en de vernieuwde boeken. De schoolleiders hebben de vp duidelijk gemaakt dat zij te vaak te maken hebben met schoolinbraken. Brunswijk is oud-leerling van O.S. Gerardus te Albina. Op de verschillende scholen heeft hij pakketjes gegeven aan de leerlingen. 


Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de kinderen in Oost-Suriname gewezen op het belang van onderwijs en hard studeren. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie)

De Henry Hassankhan Scholengemeenschap, O.S. Lelydorp en de Johannes Vrolijkschool hebben vandaag bezoek gehad van de presidentsvrouw. Ze heeft de leerlingen voorgehouden dat de situatie nu anders is dan zij gewend waren. Ze is trots op de wijze waarop de kinderen zich aanpassen aan het nieuwe normaal. De presidentsvrouw wil zich inzetten voor verbetering van de sanitaire voorzieningen op de scholen in het belang van de hygiëne om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. President Chan Santokhi is oud-leerling van de O.S. Lelydorp.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March