Brazilië: Rechter schort Bolsonaro's 'mangrovebesluit' op
01 Oct 2020, 16:28
foto
De mangrovebossen in Brazilië spelen een sleutelrol in de strijd tegen klimaatverandering. (Getty Images)


Een Braziliaanse rechter heeft een stokje gestoken door plannen van de regering van president Jair Bolsonaro om het besluit ter bescherming van tropische mangroven en andere kustecosystemen in te trekken. De rechter heeft het besluit van Bolsonaro opgeschort. Het besluit, op maandag, veroorzaakte een protest van milieuactivisten.

De activisten waren bang dat projectontwikkelaars zouden proberen grote delen van mangrove moerassen te vervangen door nieuwe resorts voor toeristen. Maar een Hof van Beroep oordeelde dat het besluit "onherroepelijke" schade aan het milieu zou kunnen veroorzaken.

Federale rechter Maria Carvalho heeft in Rio de Janeiro een bevel uitgevaardigd tegen het plan van de regering "gezien het duidelijke risico van onherstelbare schade aan het milieu". De groep advocaten die het bevel instelde, voerde aan dat "de intrekking van dergelijke regels in strijd is met het grondwettelijke recht op een ecologisch evenwichtige omgeving".

Mangroven zijn een belangrijke bescherming tegen klimaatverandering en milieugroeperingen noemden de beweging van de regering een "misdaad". Mangrovebossen absorberen bijna dezelfde hoeveelheid kooldioxide als een gelijkwaardig gebied van Amazone-regenwoud.

Bij het besluit werden de zogenaamde "permanente beschermingszones" verwijderd die in 2002 waren gecreëerd om de vele tropische mangroven en de zandduinbossen in stand te houden. De National Environmental Council (Conama), geleid door de controversiële minister van Milieu, Ricardo Salles, had het besluit ingetrokken.

President Bolsonaro, een scepticus over klimaatverandering, kwam in januari 2019 aan de macht. Sindsdien heeft hij steeds weer gezorgd voor milieucrises, waaronder de escalatie van ontbossing en bosbranden in het Amazone-regenwoud.

Het is niet de eerste keer dat Salles betrokken is bij controverses sinds hij in functie is.  In een uitgelekte opname van een kabinetsvergadering met de president in april zei Salles dat de coronaviruspandemie een kans was om de milieuregels terug te draaien "nu de media alleen maar over Covid praten".
Advertenties