Interessante recht en democratie benadering door Prof Buruma
02 Oct 2020, 11:19
foto


Enige tijd geleden heeft de Nederlandse Prof Buruma in Suriname een lezing gehouden over aard en karakter van verschillende democratieën. De bekende Surinaamse jurist, Mr Carlo Jadnanansing, heeft hierop gereageerd. Het is op zijn reactie dat ik dit stuk baseer.


Geïnspireerd door Singapore en het geleverde unieke staaltje van simultane ontwikkeling van 1. Het recht, 2. De democratie en 3. Optimale welvaart en welzijn voor de bevolking binnen strakke termijnen, kom ik tot de conclusie dat dit laatste ad 3. (relatief snelle welvaart en welzijn voor allen) bepalend is voor ad. 1 en ad. 2. En zeker wanneer er sprake is van visionair en ambitieus leiderschap, beleid en beleidsdoelen, die moeten worden gerealiseerd binnen bepaalde strikte termijnen.

Essentieel daarbij is dat de bevolking door de politieke leiders open en transparant en dus controleerbaar wordt meegenomen in dat uitgezette traject. En als ten behoeve van dat hogere doel (welvaart en welzijn voor allen binnen bepaalde termijnen) offers moeten worden gebracht door de bevolking wat 1. en 2. betreft, dan zal de bevolking dat (concessies aan democratie en recht) eerder accepteren dan zonder die openheid, transparantie en controleerbaarheid. Eigenlijk het model Mr Diaspora Chan Santokhi.

Mijn conclusie: de democratie volgens het klassieke West Minstermodel werkt allang niet meer zoals toen bedoeld en zeker niet voor de Derde Wereld en Oost Europa. Recht en democratie kunnen soms zelfs contraproductief werken als er sprake is van visionair en ambitieus beleid, dat binnen bepaalde termijnen moet worden gerealiseerd.

Dit doet mij denken aan die manager van het nieuwe in aanbouw zijnde vliegveld (gedeeltelijk in zee) van Hong Kong. De uitbreiding van o.m. Schiphol en het wegennet in Nederland worden voortdurend tegengehouden en of vertraagd door de milieubeweging, laatst omdat er weer een bijzondere soort kikker was gevonden. De Hong Kong Manager: "Als jullie bij elk bijzonder dier, de voortgang van jullie infrastructuurplannen uitstellen, dan spelen jullie over een paar jaren geen belangrijke rol meer qua handel, luchtvaart en infrastructuur, in de wereld. Maar dan is dat wel jullie eigen schuld.

Mr Owen Venloo,
Wetgevingsjurist Staats- en Bestuursrecht,
Oud Hoofdbestuurslid Nederlandse PvdA
Oud Adviseur Consul-Generaal Suriname in Amsterdam

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April