Openbaar Ministerie versterkt met 13 nieuwe leden
01 Oct 2020, 01:58
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday (midden) met de nieuwe waarnemend substituut officieren van justitie. Hij is ingenomen met de nieuwe leden. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft woensdag in de Congreshal, 13 waarnemend substituut officieren van justitie beëdigd. Dit zijn nieuwe leden van het Openbaar Ministerie, het orgaan dat bevoegd is strafbare feiten op te sporen en te vervolgen. Santokhi heeft wederom benadrukt dat de hoogste prioriteit van de regering nog steeds is de bestrijding van corruptie. Hij verwacht van de nieuwe leden en het heel Openbaar Ministerie, een 'magistrale' inzet.

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday is tevreden met de nieuwe aanwas. Zij gaan deze functie voor enige tijd bekleden, licht hij toe. In de waarnemingsfase zullen ze belast worden met allerhande vervolgingswerkzaamheden waaronder helpen aanhoren van politierapportages en helpen instrueren bij politieonderzoeken. Ook bij de verschillende gerechten zullen ze ingezet worden. “Kortom het totaal werkpakket van het Openbaar Ministerie krijgen ze op hun schouders gelegd, het opsporings- en vervolgingswerk. Maar ze zullen ook worden ingezet bij commissies, of werkgroepen voor het OM,” vat de pg samen.

Santokhi wil dat het OM het justitieel toezicht op het politieapparaat intensiveert en beter gaat samenwerken met andere organisaties om crimineel gedrag beter en eerder te signaleren. De president wil ook dat het OM meer gaat communiceren met de samenleving; een communicatieofficier moet gauw worden aangewezen. Dit, om het vertrouwen in het OM en in wet en recht te bevorderen. De griffiers zullen ook bijgeschoold worden om de nieuwe vormen van criminaliteit te kunnen bestrijden, deelt Santokhi mee. Die faciliteiten zijn al in orde gemaakt. Santokhi wil ook dat de bestrijding en vervolging van corruptiegevallen intensiever wordt. Hij wil ook 'boeven' hard raken; in hun portemonnee. 

Maar het OM heeft al jaren niet genoeg mankracht geeft Baidjnath Panday  aan. In 2006 was er een inventaris opgemaakt van de behoefte op basis van de toen gemeten cijfers van criminaliteit. Toen was de wens al om het OM te laten groeien met 30 vervolgingsambtenaren, deelt hij mee. “We zijn pas per vandaag op die sterkte gekomen van 30,” geeft hij aan. “Maar tussen toen en vandaag zijn er nog meer zaken bijgekomen.”  De pg deelt mee dat met de 30 vervolgingsambtenaren, in samenwerking met verschillende organisaties, gewerkt zal worden om criminaliteit te voorkomen. Ook zal met de nieuwe technologieën geprobeerd worden om klaarheid te brengen in zaken die eerder onopgelost waren. President Santokhi verwacht van de nieuwe leden/griffiers en het OM dat zij ongeacht de verschillende crises in het land, hun uiterste best blijven doen. “Te allen tijden moet gelden: integriteit, zuiverheid, dat u uw werk magistraal kunt uitoefenen.” 

René Gompers
Advertenties